Durant el 2021 les activitats amb bous es van reduir a la meitat a les Terres de l'Ebre

La "festa dels bous" a l'Ebre preveu recuperar la normalitat aquesta temporada, que comença per Sant Jordi

Imatge d'arxiu d'un correbou a Sant Jaume d'Enveja
Imatge d'arxiu d'un correbou a Sant Jaume d'Enveja | Jordi Marsal / ACN
Aguaita.cat
24 de març del 2022
Actualitzat a la 13:46h
La festa dels bous a les Terres de l'Ebre es prepara per recuperar "la normalitat" i programar els espectacles i correbous habituals. L'any passat els dies de bous i les activitats es van reduir a la meitat –de 205 dies el 2019, a 102; i de 440 espectacles el 2019, a 173-. També es van fer molts menys bous embolats – de 128 a 63- i només 1 bou capllaçat –dels 54, de 2019-. El Govern s'ha reunit, este dimecres, amb els veterinaris i les penyes i comissions taurines per fer balanç de l'atípica, però finalment possible, temporada taurina de l'any passat a les Terres de l'Ebre. L'altre balanç "positiu" és que no hi ha hagut cap denúncia per incompliment de les bones pràctiques –en solen haver-hi una quinzena cada any, i 3 o 4 sancions-.

En aquest sentit, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, agraïa públicament “l’esforç de tothom, Col·legi de Veterinaris, Agrupació de penyes i comissions taurines i ajuntaments perquè fer front a unes condicions de restriccions per la pandèmia i alhora garantir al màxim la seguretat no ha estat fàcil”. 

Albert Salvadó també ha destacat que “l’objectiu és seguir treballant conjuntament per seguir millorant en les festes en bous, amb la previsió de tornar a la normalitat pre-pandèmia esta temporada 2022”.

La temporada de bous 2021 a les Terres de l’Ebre va ser una ‘temporada especial’ ja que s’ha produït una reducció del 50% respecte el 2019, tant pel que fa número de dies com els espectacles programats, el número de bous embolats, de bous capllaçats i de denúncies. 

Per al 2022 la situació actual de la pandèmia per la Covid19 no fa preveure restriccions a les festes dels bous, “tal com estem ara preveiem que les mesures ens permetin tornar a fer tots els actes però, ja sabeu que no podem garantir-ho al màxim” – ha explicat Miquel Alonso, director territorial d’Interior. El Departament d’Interior és l’encarregat de gestionar els expedients sancionadors, per això, Miquel Alonso valorava que “la voluntat és aconseguir millorar la festa per reduir al màxim el número de denúncies perquè significaria que les coses es fan molt bé”.
 

Reunió a la Delegació del Govern de les Terres de l'Ebre per fer una valoració de les activitats amb bous i planificar el 2022 amb ajuntaments i comissions implicades Foto: Cedida



La reunió ha comptat amb la participació d’alcaldes i alcaldesses dels 26 municipis que fan festes amb bous; dels representants de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, i dels representants del Col·legi de Veterinaris de Tarragona , a més del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó; del director territorial d’Interior, Miquel Alonso, i Montserrat Pegueroles, cap de Servei del Joc i d’Espectacles del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori.

Els actors implicats confien en desenvolupar la temporada 2022 en normalitat i recuperar la situació i les condicions del 2019. L’any 2021 el primer municipi que va fer bous fou l’Ampolla en motiu de les festes de Sant Joan el mes de juny, la previsió aquest 2022 és que sigui Aldover  la primera població en fer bous per la festivitat de Sant Jordi a l’abril.

La temporada taurina de les Terres de l'Ebre comença, des de fa uns anys, per Sant Jordi a Aldover , i segueix al Mas de Barberans o Alcanar per les festes majors de maig. Enguany es preveu que el calendari es pugui programar complet, fins a les festes de Sant Martí de Xerta –que tanquen la temporada al novembre-. Segons dades de l'Agrupació de 2019, el sector taurí i la festa dels correbous té un impacte al territori de més de 4 milions d'euros.

Correbous a l'escola

El Govern ebrenc, i en aquest cas el departament d'Educació, també té sobre la taula el polèmic projecte de l'entitat taurina per promoure la festa a les escoles i instituts. La delegada ebrenca Montse Perelló va declarar que les activitats i tallers extraescolars se supeditarien a l'autonomia i dedició de cada centre educatiu, i el delegat del Govern ha precisat que es continua avaluant. "No es tracta d'incorporar la proposta al currículum sinó com a activitat extraescolar i en funció de l'autonomia de cada centre i el departament ho està treballant", ha explicat Salvadó. L'associació antitaurina Tots Som Poble ja va fer arribar el seu malestar a Educació.