Més de 46.000 contagis i 245 defuncions: el balanç de dos anys de pandèmia a les Terres de l'Ebre

En estos dos anys de pandèmia les Terres de l’Ebre registren més de 45.000 contagis i 360.000 vacunes administrades

Una noia rebent la vacuna
Una noia rebent la vacuna | Arxiu
Aguaita.cat
14 de març del 2022
Actualitzat a les 18:24h
El 13 de març de 2020 es confirmava el primer pacient infectat de Covid-19 a la Regió Sanitària Terres Ebre, una quinzena de dies més tard que es detectés el primer cas a Catalunya, el 25 de febrer. Aquell va ser l'inici d'una pandèmia que s'ha allargat dos anys, fins a l'actualitat, i que ha capgirat tots els àmbits de la societat, incloent-hi també el sistema sanitari. En aquest període, a la Regió Sanitària Terres Ebre s'han confirmat 46.780 contagis de coronavirus i s'han lamentat 245 defuncions. Per contra, la campanya de vacunació iniciada a finals de 2020 ha avançat a bon ritme, ja s'han administrat 363.864 dosis i s'ha assolit una immunització del 78,2% de la població en pauta completa. 

En el transcurs de tota la pandèmia, el nombre de casos ha sigut fluctuant, registrant diferents pics per cadascuna de les sis onades. El màxim nombre de contagis confirmats es va produir el 19 de gener de 2022 -durant la sisena onada- dia en què es van notificar 884 positius a Terres de l'Ebre. Les proves diagnòstiques han sigut l'element clau en la detecció de la malaltia. La confirmació dels casos ha permès al Servei de Vigilància Epidemiològica fer el seguiment de la persona positiva, prosseguir al seu correcte aïllament i dels contactes estrets i tallar les cadenes de transmissió. 
 
En el transcurs de tota la pandèmia, el nombre de casos ha sigut fluctuant, registrant diferents pics per cadascuna de les sis onades. El màxim nombre de contagis confirmats es va produir el 19 de gener de 2022 -durant la sisena onada- dia en què es van notificar 884 positius a Terres de l'Ebre. Les proves diagnòstiques han sigut l'element clau en la detecció de la malaltia. La confirmació dels casos ha permès al Servei de Vigilància Epidemiològica fer el seguiment de la persona positiva, prosseguir al seu correcte aïllament i dels contactes estrets i tallar les cadenes de transmissió. 

La capacitat de realitzar proves diagnòstiques ha estat un dels reptes constants durant la pandèmia. Actualment, la Regió té una major capacitat de processament de proves que durant la primera onada, a més d'estar àmpliament normalitzades i a l'abast de tothom mitjançant la venda de TARs en farmàcies. Precisament en els darrers dos anys s'han dut a terme a la regió més de quatre-cents mil testos -PCR (246.807) i TAR (168.293)- amb una positivitat mitjana del 9,02%. La mitjana d'edat de les persones positives a les Terres de l'Ebre ha variat en el transcurs de la pandèmia i a hores d'ara se situa en 38 anys i el 52,20% de les persones contagiades són dones. 

Pel que fa als equips mòbils a l'atenció primària, des de l'inici de la pandèmia les Terres de l'Ebre han disposat d'una Unitat de Recollida de Mostres que està integrada per infermeres, fisioterapeutes (habilitats per fer PCR), tècnics de cures auxiliars d'infermeria (TCAI) i personal de gestió i servei que han dut a terme els cribratges massius, els cribratges escolars, els cribratges a residències i els cribratges poblacionals per tal de descongestionar al màxim als EAP. En alguns moments de la pandèmia aquest equip ha estat reforçat per professionals dels EAP per donar suport a tota la demanada en les diferents onades.

Més de 360 mil dosis administrades  Una de les actuacions més destacades en aquests dos anys ha sigut el desplegament de la campanya de vacunació, iniciada el 27 de desembre de 2020 amb l’administració de les primeres dosis de Pfizer, en el cas de Terres de l’Ebre a la Residència Natzaret de Móra d’Ebre. 
 En la primera etapa de l’estratègia de vacunació es van muntar els equips mòbils d’infermeres i personal de gestió i servei per vacunar a les residències. 

Posteriorment, es van habilitar els punts de vacunació poblacionals per augmentar la capacitat de vacunació, encara que simultàniament sempre s’ha vacunat -i així es continua encara- des dels equips d’atenció primària i en tots els centres hospitalaris. Una campanya amb molt impacte, no només en les infermeres que vacunen sinó també en el personal de gestió i serveis, les TCAI, els metges, el personal de neteja, i tots els professionals dels diferents departaments tant de Sistemes d’Informació, Serveis Generals, la direcció Econòmica Financera, Recursos Humans i Atenció a la Ciutadania, que han fet possible que aquesta campanya fos un veritable èxit, i en la quan han participat professionals de tots els proveïdors en una demostració de treball conjunt per a les persones del territori. 
 El resultat de tot aquest dispositiu el veiem reflectit en què s’han administrat més de 363.000 dosis del vaccí a la Regió Sanitària Terres Ebre, assolint una cobertura en pauta completa del 78,2% i d’un 47,6% en la dosi de record.

Fins i tot en les franges de col·lectius vulnerables es frega quasi el 100% de cobertura vacunal. És, per exemple, el cas de les persones institucionalitzades, que se situa en el 98,8% en pauta completa. 

Hospitals i atencióprimària 

Pel que fa a la incidència hospitalària, en el transcurs d'aquests dos anys, fins al febrer del 2022, els hospitals de la Regió Sanitària Terres Ebre han registrat 2.759 ingressos per coronavirus. D'aquests, 318 han estat derivats a les unitats de crítics i semicrítics, el que representa l'11,52% de les hospitalitzacions. En el conjunt de la pandèmia, el dia de major ocupació de pacients COVID va ser el 24 de gener de 2021, quan hi havia un total de 104 persones ingressades entre tots els centres de la regió, 16 de les quals es trobaven en una situació crítica. El dia amb la màxima ocupació de pacients crítics i semicrítics va ser uns dies després, el 2 de febrer de 2021, amb 25 llits ocupats per pacients COVID-19. 

A l'atenció primària, els seus professionals s'han convertit també en una peça fonamental en la lluita contra la pandèmia. Una mostra de la tasca duta a terme és que des del mes de març del 2020 fins a l'actualitat els CAP ebrencs han fet 266.689 visites relacionades amb la COVID. 

 Joan Nin, gerent de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre, vol destacar “l'esforç i l'enorme implicació que han tingut i que seguiran tenint tots i cadascun dels professionals de la salut, des d’administració fins a hospitalaris, passant per atenció primària o sociosanitària, que han lluitat i continuen lluitant contra la pandèmia cada dia, ja sigui en la contenció del virus, el tractament de les persones ingressades que han participat en l'estratègia de vacunació”. Nin ha posat també en valor “el sistema sanitari de les Terres de l'Ebre, un sistema flexible i amb una enorme capacitat d'adaptació a les circumstàncies adverses, com s’ha demostrat durant aquests dos anys que portem de pandèmia”.