​Mas de Barberans inicia temporada de visites guiades al seu tresor rupestre, el Cocó de la Gralla

Els visitants ja poden inscriure’s per participar en les activitats guiades previstes entre el 27 de març i el 25 de setembre

A l'abric s'hi han pogut documentar un total de 69 figures, entre les que destaquen un grup de guerrers en filera.
A l'abric s'hi han pogut documentar un total de 69 figures, entre les que destaquen un grup de guerrers en filera. | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
08 de març del 2022
Actualitzat a les 17:13h
Al novembre del 2017 es presentava en societat un dels descobriments rupestres més importants dels darrers anys a les Terres de l’Ebre. Es tracta de les pintures que conformen el conjunt del Cocó de la Gralla, a Mas de Barberans, datades amb uns 8.000 anys d'antiguitat.

En total, s'identifiquen 69 figures d'estil llevantí o naturalista, entre les quals destaquen dues fileres d’arquers a la carrera cap a l’esquerra, de dues mides diferents, diversos animals i petjades, que formen una possible escena de cacera o ritual.

Les pintures rupestres del Cocó de la Gralla van ser descobertes per Domingo Ribas, veí de Santa Bàrbara a mitjans dels anys 2000. Però no va ser fins al 2014 quan se'n va informar de l'existència al Servei d'Arqueologia i Paleontologia del departament de Cultura, que va confirmar-ne l'autenticitat i va iniciar la redacció del pla integral de recuperació del conjunt pictòric. Des d’aleshores, s’ha fet un important esforç per condicionar la zona i protegir l'espai per fer-lo visitable. I com fer-ho?
 

Una de les arqueòlogues fotografia l'espai. Foto: Sofia Cabanes


Inici de la temporada de visites guiades

L’Ajuntament de Mas de Barberans ja ha obert la temporada de visites guiades, una de les formes més interessants i amenes de conèixer al detall el valor d’este conjunt pictòric excepcional. Els interessats poden inscriure’s clicant en este formulari.

L’activitat s’inicia alMuseu de la Pauma amb la contextualització, d’uns 20 minuts de durada, del conjunt pictòric sobre el calc de les pintures. Des del museu, els visitants surten en cotxes particulars fins a les proximitats del jaciment del Cocó de la Gralla (10 minuts de trajecte). Un cop allà, s'ha de seguir, caminant, un petit itinerari d'uns 25 minuts de durada, que salva un desnivell d'uns 100 metres fins pujar al jaciment. Per això, es recomana als visitants dur un calçat còmode adequat i aigua. La durada total de l’activitat, guiada per una historiadora de l’art, és de 2 hores i mitja aproximadament. 

La visita guiada té un preu de 5 euros els adults i 3 euros els xiquets i xiquetes de 6 a 12 anys i jubilats. Gratuït infants menors de 5 anys.

La programació de visites inclou les següents dates:

Diumenge, 27 de març a les 10 h
Divendres Sant, 15 d’abril a les 10 h
Diumenge, 17 d’abril a les 10 h
Dissabte, 21 de maig a les 16.30 h
Diumenge, 22 de maig a les 10 h
Dissabte, 13 d’agost a les 18 h
Dissabte, 24 de setembre a les 16.30 h
Diumenge, 25 de setembre a les 10 h 
 
A banda de les visites guiades hi ha una altra possibilitat de poder visitar les pintures rupestres, mitjançant una visita a la carta segons disponibilitats dels professionals. El preu de la visita a la carta són 120 euros, màxim 20 persones. S’ha de contactar mitjançant un correu a: [email protected] i trucant al 977053778.

També es poden visitar les pintures per lliure mitjançant un itinerari senyalitzat. Amb esta opció no es pot entrar al jaciment però es poden veure des del camí.
 

De tall de dos guerrers (conjunt rupestre del Cocó de la Gralla).