Els murals d’Orígens de la Ràpita incorporen codis QR que expliquen la història de les imatges

Els murals d’Orígens, ubicats a la placeta d’Orígens, incorporen els codis QR del projecte ‘Murs de bitàcola’, engegat per l’autor dels murals Roc Blackblock

Aguaita.cat
22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:16h
Roc Blackblock, és l'autor dels dos murals en homenatge als orígens mariners i pagesos de la Ràpita
Roc Blackblock, és l'autor dels dos murals en homenatge als orígens mariners i pagesos de la Ràpita | Arxiu
Els muralsd’Orígens, ubicats a la placetad’Orígens, incorporen els codisQR del projecte ‘Mursdebitàcola’, engegat per l’autor dels murals RocBlackblock. Des d’este mes de febrer, ambdós murals compten amb uns codis QR que aporten més informació sobre la identitat i la història de les fotos i del poble, i a més, les relacionen amb les altres obres del projecte, el qual vol recuperar, reivindicar i celebrar la memòria col·lectiva.

Segons explica l’autor, el projecte es defineix l’any 2020 mentre pintava els dos murals d’Orígens a la Ràpita, fruit de les experiències que va viure aquells dies, en què les veïnesdelbarridelXicago se li acostaven per explicar-li les històries que hi ha darrere les imatges que ell estava plasmant a les parets. 

El regidord’Identitat, RafaBalagué, expressa que “és un orgull per al poble que els murals d’Orígens siguin de les primeres obres d’un projecte que fa visible el carrer com a eina de transmissió de la memòria popular local, tirat endavant per un artista d’aquesta magnitud”. Balagué afegeix que “formar part del projecte i dotar els murals amb els codis qr que aporten més informació, ens permet seguir potenciant la festa d’Orígens i portar-la més enllà”.

El projecte esdevé una eina per reflexionar i ficar la memòria col·lectiva en l’espai públic a través de l’art, la cultura i la participació. ‘Murs de bitàcola’ vol donar veu a la ciutadania en l’espai públic i construir, des de l’acció local, un mapa global de la memòria col·lectiva popular per registrar la pluralitat i la riquesa del patrimoni memorial i la memòria col·lectiva.

Aquesta nit, a les 22.15 hores al Canal 33, s’emetrà ‘La memòria de la perifèria’, un dels episodis de la docu-sèrie ‘La pell dels murs’ protagonitzat per Roc Blackblock. L’episodi parlarà sobre un dels murals del projecte Murs de Bitàcola ‘L’Ateneu Popular 9 Barris’, i la història del projecte.