L’Ajuntament d'Amposta gestiona un parc de 53 habitatges públics amb un cost per a l’ens local de 20.000 euros

Les polítiques d’habitatge públic beneficien unes 170 famílies, a través de diferents eines com la intermediació hipotecària, la mediació de lloguer social o l’aturament de desnonaments

L'Ajuntament ha fet balanç a les polítiques d'habitatge.
L'Ajuntament ha fet balanç a les polítiques d'habitatge. | Cedida
Aguaita.cat
14 de febrer del 2022
Actualitzat a les 17:20h
53 habitatges públics que suposen un cost de menys de 20.000 euros a l’Ajuntament. Són les grans xifres del balanç de les polítiques d’habitatge públic de l’Ajuntament d’Amposta durant el 2021. Unes polítiques que, a través de diferents eines i gestions, han permès ajudar al voltant d’unes 170 famílies en situació complicada pel que fa a l’accés a l’habitatge. "L’habitatge és un dret fonamental que com a administració pública hem de garantir", assenyala l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, "i ens sentim extremadament orgullosos de tot el projecte d’habitatge públic que hem impulsat per ajudar a tota la ciutadania que no el tinga cobert".

Actualment a Amposta hi ha un parc d’habitatge públic d’uns 170 pisos. Això representa un 1,6% del parc total d’habitatges (una xifra lleument superior a l’1,5% de l’Estat europeu, i prop del 2% de Catalunya). "Encara tenim recorregut per créixer, però estem molt orgullosos del que hem aconseguit durant estos anys", ha afegit l’alcalde. D’estos 170 habitatges, fins a 53 estan gestionats directament per l’Ajuntament d’Amposta. "Treballem amb tots els actors que podem per tal d’anar ampliant esta xifra", diu Tomàs, "no tindria sentit que compréssem tots els habitatges perquè no tenim necessitat de tenir propietats, el que hem de fer i prioritzem és que aquelles famílies que tenen dificultats per accedir a un pis, ho puguen fer ràpidament; creiem que treballar amb altres actors és la fórmula". Així, dels 53 habitatges, 8 són de titularitat municipal (2 estan actualment en rehabilitació) i es destinen a lloguer social i urgències. Fins a 21 són propietat de la fundació del tercer sector Habitat 3, que se n’encarrega del lloguer a canvi que l’Ajuntament garantisca el seu cobrament així com la selecció de les famílies i el seu seguiment social; 19 són de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, mentre que 5 (pendents que se n’incorporen 6 més) són de la Sareb.

"Tot i que el cost d’estos 53 habitatges és de més de 92.000 euros, entre el que rebem de lloguer (prop de 30.000) i el que rebem de subvenció de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (43.000 euros), la despesa que suposa per a l’Ajuntament és de només 19.827 euros". "Amb una inversió que és mínima, de menys de 20.000 euros, ajudem directament a 53 famílies a garantir un dret tan fonamental com l’accés a l’habitatge".

Però estes 53 famílies no són les úniques que han rebut l’ajuda de la regidoria de Drets Socials i Ciutadania en matèria de l’habitatge durant el 2021. Més enllà de la gestió del parc públic d’habitatges, l’any passat també es van atendre 9 famílies amb habitatges d’urgència social, es van demanar 16 meses d’emergència a la Generalitat de Catalunya; es van tramitar 5 expedients nous, arribant fins als 20 oberts, amb Ofideute d’intermediació hipotecària i de mediacions de lloguer social, és van fer 18 acompanyaments sobre renovacions de lloguer social amb entitats financers i es van aturar fins a 64 desnonaments.

Obrir els pisos tancats a lloguer

La regidora de Drets Socials i Ciutadania, Núria Ferré, ha posat èmfasi amb la necessitat que els 200 habitatges que actualment hi ha tancats a Amposta, la majoria de grans tenidors, es puguen obrir al lloguer, amb lloguers assequibles, "perquè la gent puga accedir a l’habitatge, un dret fonamental que viu una crisi crònica de preus molt alts". Així, des de la regidoria Drets Socials i Ciutadania també es treballa per crear una borsa d’habitatges de lloguer en la qual els propietaris privats de pisos buits puguen inscriure el seu habitatge per llogar-lo a preus assequibles i l’Ajuntament garantirà tant el lloguer com que es mantinguen les condicions de l’habitatge.