Els alcaldes d'Alcanar, Ulldecona i Vinaròs reclamen ajuda per afrontar els 6,5 MEUR en danys dels aiguats

Els consistoris celebren la reforma de l'N-238, que estarà acabada a finals de 2023

Guillem Alsina, Núria ventura i Joan Roig, visitant les obres de l'N-238 i l'accés a Alcanar.
Guillem Alsina, Núria ventura i Joan Roig, visitant les obres de l'N-238 i l'accés a Alcanar. | ACN
Redacció
10 de febrer del 2022
Actualitzat a les 16:30h
Els alcaldes d'Alcanar, Joan Roig, el de Vinaròs (Baix Maestrat), Guillem Alsina, i l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, exigixen celeritat a la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el govern espanyol per rebre ajuts i poder afrontar les reparacions dels desperfectes dels aiguats de l'1 de setembre. Els consistoris han registrat danys per valor de 2,9 MEUR a Vinaròs, 2 MEUR a Alcanar i 1,5 MEUR a Ulldecona, unes quantitats que els ajuntaments no poden assumir sols. Roig, Alsina i Ventura també han celebrat la reforma en marxa de l'N-238, carretera que unix els tres municipis i els seus polígons industrials. Alsina ha apuntat que els terminis d'obra es mantenen i estarà llesta a finals del 2023.

La segona reunió dels tres alcaldes s'ha centrat en els desperfectes dels aiguats de l'1 de setembre que els ajuntaments d'Alcanar, Ulldecona i Vinaròs no poden assumir sols. Necessiten recursos de les administracions superiors per reparar infraestructures i camins a les zones limítrofes i arreu dels seus termes municipals.

L'alcaldessa d'Ulldecona ha apuntat que han gastat de les arques municipals més de 100.000 euros per a obres urgents però que "encara patixen les conseqüències perquè no està tot reparat". "Estem acord que necessitem que la resta d'administracions acceleren els tràmits per accedir a ajudes. Els nostres ajuntaments no hi poden fer front sols, més quan anem sumant diversos episodis d'emergència els últims anys", ha reclamat Núria Ventura. Estos més de 6,5 MEUR "són xifres exagerades" per als ajuntaments, com ha remarcat Guillem Alsina.

D'altra banda, els tres batlles han visitat les obres de la nacional N-238 que unix els municipis i els polígons industrials i que patia moltes deficiències de seguretat i acumulava molts accidents. Com ha explicat Alsina, la inversió de 13 MEUR que fa el Ministeri permetrà acabar "amb este punt negre" de la xarxa viària. L'obra té un termini de 30 mesos i estarà llesta a finals del 2023. Per esta carretera hi passen més de 8.000 vehicles diaris, dels quals un miler són camions.

Finalment, els alcaldes han valorat la coordinació i intercanvi d'informació de les policies locals d'Alcanar, Ulldecona i Vinaròs, que es va concretar en la primera reunió dels alcaldes. L'estratègia està tenint "resultats molt positius" i és la primera vegada que es treballa coordinadament entre cossos policials de diferents comunitats autònomes.

"Estes reunions són necessàries i esta coordinació ha de continuar. Hi ha reivindicacions per a les quals necessiten la força conjunta perquè Barcelona i València ens escolten", ha dit l'alcalde de Vinaròs. L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, ha destacat que es duga a terme esta feina conjunta d'ajuntaments de diferents sigles polítiques i que formen part del territori del Sénia, en el qual el riu no es considera frontera.