​Trens Dignes i Diàspora Ebrenca reclamen la recuperació del tren Avant entre les Terres de l'Ebre i Barcelona

Les dues entitats també iniciaran una ronda de reunions amb els principals agents econòmics, socials, acadèmics i polítics del territori per sumar suports.

Aguaita.cat
02 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:02h
Imatge d'un AVANT a Lleida
Imatge d'un AVANT a Lleida | Cedida
Les associacions Trens Dignes i Diàspora Ebrenca han presentat este dimecres en roda de premsa el manifest signat de forma conjunta per reclamar a la Generalitat de Catalunya i a Renfe la necessitat de restablir el servei de tren ràpid que connectava Tortosa i l'Aldea amb Barcelona abans de la pandèmia.

Les dues entitats, com apunten al manifest, fan esta reclamació conjunta "perquè este servei ja existia, per no-discriminació, per reequilibri territorial i per una visió de futur que sorgeix de les oportunitats que genera un escenari creixent de teletreball, tal com ja s'ha vist en altres territoris".

El tren Avant es va posar en funcionament el 3 de febrer del 2020 –demà se'n compleixen dos anys– però va deixar de funcionar amb la declaració de l'estat d'alarma i no se n'ha restituït el servei. "Cal visió de futur i aprofitar el moment actual. No podem acceptar haver perdut este tren. Molts hem tornat a viure a les Terres de l'Ebre gràcies al teletreball en mode híbrid que requereix anar alguns dies a la setmana a Barcelona, poder treballar així més enllà de la segona corona metropolitana és possible però per això ens cal un bon servei ferroviari, tal com tenen altres zones com Lleida o Figueres", apunta Jordi Arrufat, membre de la Diàspora Ebrenca.

Al manifest, Trens Dignes i la Diàspora Ebrenca demanen també que l'estació de l'Aldea siga una veritable estació intermodal on hi arribe un servei d'autobusos des de diferents municipis de les Terres de l'Ebre coincidint amb les arribades i sortides de cada tren. "Tal com vam reclamar des de Diàspora Ebrenca, les polítiques de reequilibri territorial han de ser part fonamental de la nova normalitat. Amb l'enquesta del Teletreball de Diàspora Ebrenca vam detectar més de 200 persones que arran de la pandèmia havien retornat per a treballar a distància des del territori. Podem fer que siguen moltes més si hi ha voluntat política", recorda Josep Sabaté, membre de la Diàspora Ebrenca. A la vegada, assenyala que altres territoris ja s'han vist beneficiats per este canvi demogràfic. "Per això, és urgent un pla per atraure talent i teletreballadors al territori, i recuperar serveis com l'Avant Terres de l'Ebre Barcelona és bàsic per tal que les nostres comarques puguen aprofitar esta oportunitat".

Les dues entitats fan una crida a la ciutadania a adherir-se al manifest. Per aquest efecte, s'ha habilitat un formulari al web, des d'on es recolliran les adhesions individuals i d'organitzacions. A la vegada, fan una crida a omplir les xarxes de missatges d'adhesió al manifest, especialment demà, dia 3, quan es compleixen dos anys de la posada en marxa del servei.

"És molt important el pas que hem fet des de Diàspora Ebrenca i Trens Dignes, unint forces per recuperar aquest tren. Els propers mesos hem de sumar tots els agents socials, econòmics, acadèmics i polítics del territori en una qüestió tan important", expressa Cinta Galiana, de Trens Dignes. Tal com ha avançat, les properes setmanes, les dues associacions iniciaran una ronda de reunions amb els principals agents econòmics, socials, acadèmics i polítics del territori per tal de sumar suports i fer un front comú a favor de la restitució d'este servei de tren ràpid.