Projecte Home atén una quarantena de persones per addicions a drogues este 2021 a les Terres de l'Ebre

La cocaïna continua sent la substància per la qual s'han atès més casos

La cocaïna és la substància que ha requerit més intervencions
La cocaïna és la substància que ha requerit més intervencions
Aguaita.cat
19 de gener del 2022
Actualitzat a les 10:03h
El Servei d'Atenció a les Addiccions de les Terres de l’Ebre de l’ONG Projecte Home Catalunya ha atès 39 persones durant el 2021. El 79,4% són homes i el 20,6% són dones, mentre que la mitjana d'edat se situa als 38,8 anys.

Pel que fa a la substància principal per la qual es demana ajuda, predomina la cocaïna amb un 49%, la segueixen l'alcohol (33%), el cànnabis (8%), l'heroïna (3%) i altres drogues (2%). D'altra banda, un 5% de les persones que han demanat ajuda a Projecte Home ho han fet per addicció al joc o a les tecnologies.

Des del Servei d'Atenció a les Addiccions a les Terres s'ha atès aquest 2021 a persones dels municipis d'Alcanar, L'Ametlla de Mar, Amposta, Camarles, Corbera d'Ebre, Deltebre, Freginals, La Sénia, Paüls, Roquetes, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Santa Bàrbara, Tortosa i Ulldecona.
 
Projecte Home Catalunya ha celebrat els seus primers sis anys d'actuació a les Terres de l'Ebre des que a finals de 2015 va obrir el Servei d’Atenció a Tortosa, temps en què ha atès més de 200 persones amb problemes de drogues així com les seues famílies.

L'objectiu dels programes de tractament no és només deixar el consum de drogues i altres conductes de risc sinó aconseguir la plena reinserció social de les persones, recuperant els seus vincles familiars, socials i laborals per tal de poder a dur a terme una vida autònoma.

Des del Servei d'Atenció a les Addiccions a les Terres de l'Ebre es duen a terme també accions de prevenció de drogues, destinades principalment a prevenir l'abús de substàncies i altres conductes de risc entre els adolescents. En este sentit, a l'Institut Deltebre s’ha dut a terme el programa Joc de Claus, que s'adreça a l'alumnat de secundària, al professorat i a les famílies, i que promou habilitats per a la vida, amb especial atenció a actuar sobre l'abús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

A nivell de sensibilització en l'àmbit de les addiccions, durant el 2019 es va realitzar l'exposició 'Tu tens la clau', que va recórrer una dotzena de biblioteques de les Terres de l'Ebre, i va rebre més de 8.000 visitants en una mostra que parla sobre com és d'important conèixer-nos i enfortir-nos de cara a reduir l'abús de les drogues i altres conductes addictives. L'exposició, que es va estrenar per primera vegada a Terres de l'Ebre, ha seguit itinerant a biblioteques del Camp de Tarragona (2020) i de Tremp i Balaguer (2021).

El Servei d'Atenció de les Addiccions a les Terres de l'Ebre compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona, del Consell Comarcal del Baix Ebre i de l'Ajuntament de Tortosa. També compta amb la col·laboració de la Fundació "la Caixa", amb iniciatives com el programa Incorpora per a millorar la integració sociolaboral de les persones en situació d'exclusió social, així com el suport de la Fundació Bosch Aymerich.

Projecte Home Catalunya és una ONG catalana creada el 1995 per al tractament, la prevenció i la sensibilització de les addiccions. Ha atès més de 25.000 persones amb problemes de drogues. Exerceix com a ONG de caràcter consultiu davant les Nacions Unides.