Unió de Pagesos denuncia que el preu de la taronja navel cau a la meitat respecte a l’any passat

El sindicat estudia reclamar mesures de prevenció de crisis establertes a l'Organització Comuna de Mercats Agraris

Unió de Pagesos denuncia que la mitjana del preu de la taronja navel és fins a un 47% menor que el de l’any passat, sobretot pel retard en la comercialització i la competència inicial amb la de Sud-àfrica.
Unió de Pagesos denuncia que la mitjana del preu de la taronja navel és fins a un 47% menor que el de l’any passat, sobretot pel retard en la comercialització i la competència inicial amb la de Sud-àfrica. | Unió de Pagesos
Aguaita.cat
23 de desembre del 2021
Actualitzat a les 18:23h
UniódePagesos denuncia els "baixos" preus de la navel, la principal varietat de taronja. Segons el sindicat, l'any passat el preu mitjà en origen que rebien els productorsdecítrics de les Terresdel'Ebre es xifrava en 0,23 euros el quilo, mentre que actualment s'ha arribat a pagar fins a 0,12 euros el quilo. Això representa un 47% menys respecte a l'any anterior. Segons dades del Ministerid'Agricultura, el preu mitjà d'aquesta varietat és ara de 0,15 euros el quilo arreu de l'EstatEspanyol. Els agricultors demanen al Ministeri que gestioni mesures de prevenció de crisis establertes a l'OrganitzacióComunadelsMercatsAgraris (OCM) per tal d'evitar que l'excés d'oferta en el mercat faci baixar encara més els preus.
En un comunicat, UniódePagesos explica que la baixada dels preus es deu al retard en la comercialització i, sobretot, per la competència que els generen els productes procedents de Sud-àfrica. De fet, el sindicat recorda que les empreses importadores no van comprar taronja espanyola fins que se'ls va esgotar la importada dels països de l'hemisferisud. A més, també indiquen que les taronges catalanes i espanyoles competeixen amb les d'EgipteiTurquia.

Segons dades del Departamentd'AccióClimàtica, AlimentacióiAgendaRural, enguany es preveu una collita de 41.565tones, una xifra similar a la campanya de l'any passat, la qual va tenir més demanda davant la major incidència de la pandèmia. A Catalunya la taronja representa una tercera part de la producció de cítrics, i les altres dues terceres parts corresponen bàsicament a la mandarina tipus clementina. D'aquestes, es preveu una collita d'unes 88.500 tones en la pròxima campanya, segons la conselleria. Aquestes xifres suposen una davallada molt important, ja que l'any passat se'n van produir 130.000 tones.

Els pagesos indiquen que el sector disposa de dos mesos per treure els volums de navel del camp, i que és molt probable que aquests problemes s'estenguin a altres varietats de taronja. Per tot plegat, el sindicat estudia demanar al Ministerid'Agricultura que gestioni mesures de prevenció de crisis establertes a l'Organització Comuna dels Mercats Agraris (OCM) per tal d'evitar un excés d'oferta en el mercat que faci baixar més els preus i perquè es compensi els citricultors per les pèrdues d'aquests dos últims mesos i les possibles pèrdues que s'ocasionen en la resta de varietats.