Òmnium Cultural edita un calendari sobre modernisme a l'Ebre en el seu 50è aniversari

​El disseny recupera l'esperit d'un calendari editat per l'entitat el 1976 per reivindicar la protecció del patrimoni arquitectònic

Portada del nou calendari d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre
Portada del nou calendari d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
23 de desembre del 2021
Actualitzat a les 10:38h
L'any 1976, el Cercle Artístic de Tortosa i Òmnium Cultural van editar un calendari per fer-se ressò de la preocupació general per la conservació i manteniment dels monuments artístics. Van posar el focus en els edificis modernistes de la capital del Baix Ebre.

Este patrimoni arquitectònic "forma part important de la Tortosa d'avui. Cal defensar-la i respectar-la i valorar-la com a símbol d'un període històric que ens ha de servir de referència per a continuar la nostra marxa cap al futur", va escriure l'any 1976 l'arquitecte Francesc Xavier Martí.

Enguany, Òmnium Cultural celebra cinquanta anys de presència a les Terres de l'Ebre i per això, l'entitat, ha volgut recuperar aquell esperit amb l'edició d'un calendari dedicat als principals edificis modernistes de tot el territori. Hi apareixen edificis de les quatre comarques de l'Ebre, des de Vila Retiro de Xerta, fins a la Casa de la Feligresa d'Ulldecona, la Casa Fàbregas d'Amposta o el Col·legi de les Teresianes de Vinebre. Sense deixar de banda els cellers del Pinell i Gandesa i l'antic Escorxador Municipal de Tortosa.

Les imatges són del fotògraf Rafael Ricote i el disseny —inspirat en el calendari de 1976— de Quimo Panisello. El calendari es pot adquirir al preu de 6€ a les llibreries Viladrich i La Irreal de Tortosa, La Romàntica i l'Espai Guaix d'Amposta, la llibreria La Bassa de Móra d'Ebre i la llibreria papereria ArtMoble de Gandesa. 
 

Mes de novembre del nou calendari d'Òmnium a les Terres de l'Ebre Foto: Cedida