Amposta presenta un pressupost de 29,5M€ per al 2022

Inclou unes inversions de 5,7 milions d’euros i el manteniment del suport a educació, cultural, esports, emprenedoria i comerç, així com també l’ajut social

Presentació de la proposta de pressupost per al 2022 a l'Ajuntament d'Amposta
Presentació de la proposta de pressupost per al 2022 a l'Ajuntament d'Amposta | Ajuntament d'Amposta
Aguaita.cat
22 de desembre del 2021
Actualitzat a les 19:27h
El del 2022 és un pressupost que hem elaborat per complir els compromisos de l’equip de govern amb la ciutadania". Així ha qualificat l’alcalded’Amposta, AdamTomàs, la propostadepressupostos que Esquerra Republicana portaràadebat al pleordinari del mes de desembre el proper dilluns 27 de desembre a les 20h. Uns comptes que sumen 29,5M , xifra que representa un 2,6% menys que els comptes del 2021, "perquè llavors hi havia comptabilitat el préstec de 6 milions d’euros que hem constituït enguany".

"En termes generals, mantenim la pressió fiscal de la ciutadania amb la congelació de taxes i impostos i això, en un moment en què hem de fer una provisió de fons de 200.000 euros per la pujada de l’IPC, és pràcticament sinònim de fer una rebaixa d’impostos, perquè no estem traslladant l’increment de pressió sobre la ciutadania; mantenim també l’endeutament consolidat al voltant del 50%, mantenim tots els ajuts a l’emprenedoria i treball, comerç, cultura, esports i suport a les famílies amb pocs recursos i preveiem 5,7 milions d’euros en inversions per seguir fent d’Amposta una ciutat referent", ha detallat Tomàs, qui ha comparegut acompanyat de diferents regidors, entre ells el regidord’Hisenda, TomàsBertomeu, el primertinentd’alcalde i portaveu, MiquelSubirats, i la segonatinentd’alcalde, NúriaMarco.

Pel que fa als ingressos, l’alcalde ha destacat l’increment de recursos que provenen d’altres administracions superiors. "Des de fa ja uns anys, totes les regidories fan un esforç per presentar els nostres projectes a totes les subvencions de Diputació, Generalitat, Estat i Europa possibles i això permet que moltes de les inversions i projectes es financen amb recursos que no venen directament de la butxaca de la ciutadania d’Amposta", ha explicat l’alcalde. Així, entre les transferències corrents, les subvencions corrents i les subvencions de capital, s’han incrementat en un 30,01% aquests recursos.

Quant a les despeses, destaca el pràcticament manteniment de la partida de personal (amb una baixada de menys de mig punt respecte l’any passat) tot i que el pressupost preveu la incorporació de nous llocs de treball  com el tècnic/a de participació ciutadana, el tècnic/a mediambiental o un nou TEI per tal d’obrir una nova aula a la llar d’infants la Gruneta. "A més a més, també s’incorporen aquells recursos necessaris per a passar la gestió de la piscina municipal a Amsermu".

Tomàs també ha destacat el capítol d’inversions, de 5,7 milions d’euros. D’aquests, dos milions d’euros vindran finançats pels FonsNextGeneration que just acaba de donar a conèixer el ministerid’Indústria, ComerçTurisme i que serviran per adquirir una embarcacióelèctrica per poder fer un rutafluvialturística i per rehabilitarlescasesdelCastell com a zonaderestauracióooci. "Nosaltres adquirirem l’embarcació i restaurarem les cases del Castell però la idea és que inversors privats siguin els encarregats de gestionar aquests serveis", ha explicat l’alcalde.  

Altres actuacions previstes són la construcció del gimnàsSoriano-Montagut (amb 260.000 euros, dels quals el 50% seran finançats pel departament d’Educació), les obres de rehabilitació de la Biblioteca (que sumen més d’un milió d’euros però que enguany compten amb un pressupost de 360.000 euros perquè la resta ja estaven al pressupost del 2021), els 25.000 euros de la comprad’unaembarcacióperalClubNàutic o els 100.000 euros per a la renovació de la gespa del campdefutbol annex; 50.000 euros per a la supressió de barreres arquitectòniques, 290.000 euros per a la renovació de serveis bàsics del Grau, 26.000 euros per a la comprad’unadeixalleriamòbil o l’1,1M € per a la urbanització de la darrerafase del polígondel’Oriola. Trobareu el detall de totes les inversions previstes detallades al text de sota. 

En el repàs dels principals eixos, l’alcalde ha destacat diferents accions per àmbits:

ServeisalTerritori

Millora de xarxa de clavegueram: 300.000 €
Conservació vies públiques i camins: 260.000 €
Conservació cementeri: 42.000 € 

Educació

Monitors/es de menjador per a infants de Necessitats Educatives Especials: 33.000 €
Es mantenen les beques als Estudis: 50.000 €
Es mantenen les subvencions a la socialització de llibres i material: 40.000 €
 
ServeisSocials iDretsa la Ciutadania

Creix el suport a les entitats del tercer sector:

+40.000 euros d’inversió extraordinari a Apasa
+4.000 euros a Associació Familiars Alzheimer per cobrir dèficit transport adaptat (10.000 euros)
+7.000 euros extraordinaris a Siloé (15.000 euros)
+5.000 euros a Creu Roja (48.000 euros)
+5.000 euros a Càritas per la compra d’un vehicle (30.000 euros)

SAD: 200.000 euros
TAD: 75.000 euros
Mantenim partides del parc d’habitatge públic
 

Comerç,EmpresaTurisme

Es mantenen les subvencions a la contractació de persones aturades empadronades al municipi, les subvencions a emprenedoria i coworking: 75.000 €
Creació de la Festa de l’arròs: 30.000 euros 

JoventutiParticipacióCiutadana

Seguim amb el model de lleure d’estiu: 90.000 euros
Pressupostos participatius – any de votació: 10.000 euros
 
Cultura, Festes Esports

Recuperació de l’activitat habitual precovid.
Es mantenen les subvencions a les entitats
Es mantenen les partides de manteniment de les instal·lacions esportives (80.000 euros)