Tortosa posarà l'accent en la cultura popular amb la 15a mostra Cucafera Folk

Hi hauran cercaviles amb imatgeria festiva, cantades de jotes en record dels cantadors ebrencs que recordaran el cantador Juanito Aragonès, mort recentment

Imatge de la Cucafera, un dels elements de la imatgeria festiva de Tortosa
Imatge de la Cucafera, un dels elements de la imatgeria festiva de Tortosa | Arxiu
Aguaita.cat
17 de novembre del 2021
Actualitzat a les 19:38h
Divendres 19 de novembre arrancarà la quinzena edició del CucaferaFolk, la mostra del folklorepopular de Tortosa. Ho farà amb un programa que s'estendrà durant este cap de setmana i el següent, i que s'unirà, el 27denovembre, a la trobada que l'Agrupació de BestiariFestiu i PopulardeCatalunya durà a terme a la ciutat amb el lliurament dels premisBEST a càrrec de la periodista Elisenda Carod.

Les activitats volen posar al primer pla les diferents expressions de la cultura popular de Tortosa. És per això que s'han previst diverses cercaviles amb els elements de la imatgeriafestiva, així com també cantades de jotes en record dels cantadors referents de les generacions passades, que també recordaran el cantador JuanitoAragonès, mort recentment.

De la mateixa manera, el divendres19 al vespre tindrà lloc la presentació d'una rèplica d'un dels nans més llargament documentats del seguici de la ciutat. Serà en el marc d'una exposició retrospectiva que permetrà recordar les quinze edicions del CucaferaFolk, impulsada per la CollaJovedeDolçainers de Tortosa i en el qual participen diferents colles de cultura popular de la ciutat. D'altra banda, el dissabte20 també es durà a terme la firaFestaFolk, que servirà per mostrar l'activitat de les diferents agrupacions de cultura popular de la ciutat amb un seguit de parades que s'ubicaran als carrersCroera, doctorFerran i plaçadelaCinta, al nucliantic.

Després del pregó a càrrec de la colla dediablesLucifer, dissabte al migdia tindrà lloc una cercavila amb tots els elements del seguici: gegants, gegantons, nans, cucaferes, cavallets... Sortirà des de la plaça de l'Ajuntament i arribarà a la plaça de la Catedral. A la tarda serà el torn de les bèsties de foc, que es plantaran a les 17 hores en esta mateixa plaça, i que posteriorment quedaran exposades al llarg de tota la setmana al pati del Museu perquè tothom qui ho vulga les puga veure, abans del següent cap de setmana quan tornaran a prendre protagonisme coincidint amb els actes de l'AgrupaciódeBestiarideCatalunya.

"La cultura popular havia de tindre protagonisme en l'any de la Capital de la Cultura Catalana, i juntament amb els actes de la Ciutat Gegantera de Catalunya. I per això hem volgut que la 15a edició del Cucafera Folk es pogués fer enguany, després que al 2020 s'hagués hagut d'ajornar per la pandèmia", ha explicat l'alcaldessa, MeritxellRoigé. Per això ha convidat a tota la ciutadania, menuts i grans, a deixar-se captivar pels diferents elements que configuren la part festiva popular de Tortosa.