El Copate frena la plaga de la mosca negra a l'Ebre amb l'avançament dels tractaments

La reglamentació europea ha obligat a utilitzar productes més cars i menys eficaços contra el mosquit

El president, Joan Alginet i director tècnic del Copate, Raül Escosa, han valorat les dades en roda de premsa
El president, Joan Alginet i director tècnic del Copate, Raül Escosa, han valorat les dades en roda de premsa | Cedida
Aguaita.cat
17 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:20h
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ha constatat enguany una reducció notable de la densitat de larves de mosca negra als macròfits (plantes aquàtiques) de l’Ebre. Este és un fet que els tècnics del Copate atribueixen directament a l’inici dels tractaments per controlar-ne la població a principi d’any per segon any consecutiu. Enguany, s’han fet set tractaments al riu entre els mesos de febrer i agost, un més que l’any passat.

El president del Copate, Joan Alginet, ha fet avui valoració de la campanya de control de la població de mosca negra i mosquit a les Terres de l’Ebre. Pel que fa al pressupost de 2021 per combatre la mosca negra i el mosquit ha estat d’1,3 milions d’euros, un 50% del qual aportat per la Generalitat i la resta per la Diputació de Tarragona i els ajuntaments del Delta (en el cas del mosquit).

En relació amb el control de la mosca negra, Alginet ha recordat que el primer tractament va tenir lloc el passat 18 de febrer, com també va fer-se el 2020. “Per segon any consecutiu hem pogut fer el tractament abans que les larves i els adults de mosca negra presenten activitat, la qual cosa s’ha traduït en una reducció de la presència de larves durant tota la campanya”, ha dit el president del Copate, que ha afegit que pràcticament no hi ha hagut queixes per part dels ajuntaments.

En total, s’han utilitzat 14.980 litres del producte biològic BTI per combatre els simúlids des de set punts del riu, un producte que s’aboca des d’un helicòpter. També hi ha un punt on s’aplica el producte de forma manual, es tracta del meandre de Flix.

El president del Copate també ha destacat la importància de la coordinació amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per tal de garantir un cabal adequat al riu que ha permès realitzar els mostrejos i tractaments quan ha estat necessari. La col·laboració de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) és un altre dels elements claus per controlar la plaga, ja que cedeix l’embarcació per poder realitzar els mostrejos.

Tractaments més cars contra el mosquit i menys eficaços

Quant a la campanya de control de la població de mosquit al Delta, este 2021 s’han tractat 4.115 hectàrees d’espais naturals, on s’han utilitzat 4.115 quilos de producte (Vectobac WG) i s’ha dut a terme la vigilància dels focus larvaris des del mes de març fins al novembre. La superfície d’espais naturals tractats ha estat menor que la de l’any passat, quan es van superar les 5.000 hectàrees, però dintre de la tendència dels últims cinc anys.

En el cas dels tractaments en arrossars, l’objectiu del Copate és cobrir una àrea uniforme propera als nuclis urbans. Així durant la campanya 2021 s’han fet tres tractaments, amb una superfície total tractada de 5.200 hectàrees i s’han dut a terme 45 hores de vol.

Enguany, s’ha canviat el producte amb què es fan els tractaments, per la reglamentació europea, i s’ha usat el producte biològic BTI, la qual cosa ha encarit els tractaments un 40%. “Es tracta d’un producte més car, amb menor persistència al medi i menor eficàcia per l’Anopheles”, ha explicat el director tècnic del Copate, Raül Escosa. En este sentit, s’ha detectat un repunt de les larves d’Anopheles. “Caldrà fer un seguiment les pròximes campanyes per confirmar l’eficàcia del producte BTI sobre l’Anopheles”, ha assenyalat Escosa.

Este encariment del cost dels tractaments per controlar la població de mosquit al Delta fa més necessari encara la signatura d’un conveni entre la Generalitat, la Diputació i el Copate per tal de consolidar el finançament i garantir els tractaments necessaris, han remarcat des del Copate.