Pediatria de l’Hospital Verge de la Cinta celebra el «Dia Mundial de l’Infant Prematur»

L’Associació Som Prematurs recull en els seus llibres i xerrades els principals neguits que sorgeixen després del naixement d’un infant prematur

Peu d'un infant prematur
Peu d'un infant prematur | Arxiu
Aguaita.cat
15 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:34h
El 17denovembre és la dataescollida per NacionsUnides per commemorar el DiaMundialdel’InfantPrematur. L’objectiu és conscienciar la societat sobre les peculiaritats dels nadons que naixen abans de les trenta-set setmanes de gestació.

En els països desenvolupats, la prematuritat afecta el 10% dels naixements i és un dels problemes de salut més predominants en la població infantil. Durant el període neonatal, la prematuritat pot tenir efectes devastadors i origina fins al 75% dels casos de mortalitat perinatal, i el 50% de les discapacitats infantils. Durant els primers anys de vida, els infants prematurs tenen un major riscdepatirdificultatsd’aprenentatge, dèficitd’atenció, i també, problemesemocionals i d’integraciósocial. La preocupació per estos efectes tardans ha fet que les UnitatsNeonatals hagin implantat plans de cures centrats en el desenvolupament per a afavorir, amb programes, el desenvolupament neurològic i emocional dels nadons.

Les curescentradeseneldesenvolupament es basen a entendre i respectar els bioritmesdelsnadons, i en aconseguir que les famílies participen en les cures i atencions dels seus fills. Esta implicació de les famílies, s’ha vist que és fonamental a l’hora d’establir un vincle afectiu sòlid, que actuï com a protector davant de possibles alteracions del neurodesenvolupament.

Un dels principals esculls amb el que es troben les famílies, dels infantsprematurs, és la mancadeconeixements. Estes, solen encarar el naixement del nadó preterme sense nocions prèvies, i és habitual que se sentin aclaparades, perdudes i incapaces d’assimilar tota la informació que els dona l’equip assistencial. Este desconcert inicial, augmenta i es fa més palès, a mesura que avança l’ingrés hospitalari i s’atansa l’horadel’altadomicili. És llavors quan alguns dels neguits que formulen les famílies, no troben resposta en la informació que els donen els professionals.

L’acompanyament que ofereixen les associacions d’infants prematurs complementa la informació donada prèviament pels professionals, i és un suport molt valuós per a les famílies, que troben aquí comprensió i ajuda. A més del suport psicosocial, aquestes entitats també treballen per aconseguir que la prematuritat guanyi visibilitat i rellevància social.

Per analitzar amb profunditat esta problemàtica, el ServeidePediatria de l’HospitaldeTortosaVergede la Cinta, amb la col·laboració de la BibliotecaMarcel·líDomingo de Tortosa, de l’AjuntamentdeTortosa i de l’Associació de SOMPrematursdeCatalunya, ha organitzat la presentació dels llibres: Lección de vida de DavíniaPrieto i Històries en primera persona de FrancescBotet.
 

Programa del Dia Mundial del nadó prematur Foto: ICS EBRE


L’acte, que comptarà amb la presència dels autors, tindrà lloc dissabte, 20 de novembre, a les 11:30h, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, i estarà conduït per Sílvia Franch Salvadó i Neus Rodríguez Zaragoza, ambdues pediatres, de la Unitat Neonatal del Servei de Pediatria de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

Durant la presentació, es podran adquirir els llibres i en finalitzar l’acte hi haurà signatures per part dels autors.

DIA MUNDIAL DE L’INFANT PREMATUR
Dubtes i reptes de les famílies amb nadons prematurs
Data 20 de novembre 2020
11:30 hores

Presentacióllibres

Moderadores

Sílvia Franch Salvadó, pediatra de la Unitat Neonatal del Servei de Pediatria de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta
Neus Rodríguez Zaragoza, pediatra de la Unitat Neonatal del Servei de Pediatria de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

Llibres
Lección de vida a càrrec de la seva autora Davínia Prieto
Històries en primera persona a càrrec del seu autor Francesc Botet

Organitza
Servei de Pediatria de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Institut Català de la Salut

Col·labora: 
Associació Som prematurs
Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa
Ajuntament de Tortosa