Una exposició posa en valor la llarga tradició de premsa escrita a Tortosa

La mostra, amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana, compta amb diversos panells de gran format repartits en diferents carrers del centre i el nucli antic

Aguaita.cat
15 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:22h
Una de les capçaleres de premsa exposades al Carrer Sant Blai de Tortosa
Una de les capçaleres de premsa exposades al Carrer Sant Blai de Tortosa | Cedida
Des d'esta setmana, diversos carrers del centre i el nucliantic de Tortosa mostren una dotzena de capçaleres de la premsa editada a la ciutat durant els últims 175anys. Es tracta de l'exposició 'De El Ebro a L'Ebre', feta en el marc de la CapitaldelaCulturaCatalanaTortosa2021. La idea de dur a terme esta exposició va sorgir del grupdetreball de LaCulturaésParaula, i la selecció i edició dels textos que conformen els plafons haanat a càrrec del director de l'ArxiuHistòricComarcaldelBaixEbre, AlbertCurto, i els periodistestortosinsMarinaPallás i OriolGracià.

La mostra vol remarcar la importància que la premsaescrita ha tingut al llarg dels dosúltimssegles a la ciutat, temps durant el qual han arribat a existir un total d'unes 130publicacions. Segons va explicar Curto, es tracta de mitjans que van tindre un període de publicació més llarg o més curt, i que abraçaven tots els espectres ideològics de les respectives èpoques històriques. Precisament, això s'ha tingut en compte a l'hora de fer la selecció de les 12 capçaleres que ara es mostren, perquè es pogués veure el ventall de publicacions que han existit.

El recorregut comença amb la capçalera més antiga: la de El Ebro (editada al 1845). Juntament amb esta, també apareixen portades de diferents moments significatius o anecdòtics, del Diario de Tortosa (1857) / La Verdad (1880) / El Estandarte Católico (1891) / El Eco de la Unión (1893) / El Pueblo (1896) / La Veu de Tortosa (1899) / La Veu de la Comarca (1903) / La Tradición (1911) / Heraldo de Tortosa (1924) / Lluita (1936). Completa el recorregut el setmanari L'Ebre, que s'edita des del 2001. Estes portades se situen al principi del carrer Sant Blai, a tocar del carrer Cervantes, i posteriorment segueixen a la plaça de l'Àngel, plaça Agustí Querol, plaça de la Cinta, plaça dels Estudis, i carrer de Sant Domènec (al davant dels Reials Col·legis).