El Consorci de Compensació pagarà més d'11 MEUR pels desperfectes dels aiguats del Montsià

L'entitat tramita més de 2.000 incidències a Alcanar, la Ràpita i Ulldecona

1200_1630830864Les_Cases_11
1200_1630830864Les_Cases_11 | Sílvia Berbís
Aguaita.cat
12 de novembre del 2021
Actualitzat a les 16:38h
El ConsorcideCompensaciód'Asseguranceshatramitat2.082incidènciespelsaiguats de l'1 de setembre, a Alcanar, LaRàpita i Ulldecona, al Montsià. L'entitat ha pagat el 90% de les indemnitzacions que superaran els 11 MEUR. El Consorci ha debatut a les Terresdel'Ebre sobre els riscos extraordinaris que assumix amb el Col·legideMediadorsdeTarragona. El Consorci ratifica que la sinistralitat per episodis naturals extraordinaris s'ha disparat des del 2016 però defensa que està preparat per afrontar els embats del canviclimàtic. El seu capd'Operacions, AlejandroIzuzquiza, ha afegit que, cada cop més, les tempestesviolentes coincideixen en temps, però afecten punts geogràfics molt dispersos i molt localitzats.
De les 2.082 incidències dels aiguats de l'1 de setembre, 1.722 s'han obert a Alcanar, 226 a LaRàpita, i 77 a Ulldecona. Aquestes indemnitzacions, que assumeix el Consorci si es tenia assegurança, es reben independentment dels ajuts que pugui donar el govern espanyol amb la declaració de zona catastròfica, sempre que no se superi el valor dels béns afectats. Izuzquiza ha assenyalat que s'inclouen en el contextd'unaDANA (pertorbació atmosfèrica extratropical amb precipitacions violentes i intenses), de principis de setembre, que va afectar altres zones d'Espanya i que han generat al Consorci més de 13.000 sol·licituds d'indemnització. El Montsià va ser una de les zones més afectades.

Este tipus de tempestes violentes s'han disparat els últims cinc anys a l'estat espanyol i tenen la característica que es produeixen al mateix temps però en punts geogràfics molt dispersos i en localitats molt puntuals. Ho ratifiquen les dades del ConsorcideCompensaciód'Assegurances (CCA). "Es produeixen de forma molt continuada i pràcticament no tenim períodes de descans, per dir-ho d'alguna manera. El comportament no és el mateix que hi havia abans", ha explicat Alejandro Izuzquiza. L'entitat pública assumeix la sinistralitatextraordinària per inundacions, embatsdelmar, tempestesciclòniquesatípiques (vents de més de 120 km/h), terratrèmols, erupcionsvolcàniques, o meteorits. Des de 1990, el 69% de les indemnitzacions pagades han estat per inundacions, el 18% per forts vents i el 7% per terratrèmols. Només el 3% han estat per danys personals.

Jornadaa l'Ampolla

El cap d'operacions de l'organisme ha debatut amb el Col·legi de Mediadors de Tarragona, en una jornada a l'Ampolla (Baix Ebre), sobre els riscos extraordinaris que assumix i com tractar-los en l'àmbit de les assegurances i els seus clients. Izuzquiza ha assegurat que el CCA està preparat per afrontar els embats del canvi climàtic i que ha començat a treballar amb l'associació empresarial d'assegurances (UNESPA) i l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) per a analitzar si la llista de fenòmens que afronta s'ha d'ampliar.

Assumeixen "que el panorama" ha canviat respecte de les dècades anteriors i es vol revisar els procediments per gestionar les indemnitzacions. "Es produeixen amb més freqüència, amb danys severs i tenim el propòsit que la tramitació i pagament es facin en temps més breus", ha explicat Izuzquiza. També es vol redefinir els danys extraordinaris que recull la legislació, sense variar la relació actual, per afinar-los i readaptar-los "al que sembla que ve en el futur".

Les asseguradores privades demanen que es revisen els fenòmens que en estos moments no s'inclouen i que podrien afegir-se "en un futur pròxim". Des del Col·legi de Mediadors de Tarragona també actualitzen els riscos als quals s'enfronten els seus clients, com l'augment de la inundabilitatdeldeltadel'Ebre, per la seva regressió. Tot i això, com ha apuntat el seu president, AlexMestre, cal ser prudents per garantir la solvència del Consorci, que arriba on no poden les asseguradores. "Tenim l'avantatja de tenir el Consorci, que és únic al món i un sistema molt ferm i bo, però hem d'evitar prendre decisions que d'aquí a uns anys faci que no estigui operatiu si li fem assumir coses per les quals no té capacitat", ha defensat Mestre. El consorci té unes reserves de 9.000 milions d'euros per a sinistralitats extraordinàries.

El president del Col·legi de Mediadors de Tarragona ha remarcat que l'objectiu de la jornada ha estat "millorar l'ajuda als clients en la resolució de sinistres" perquè encara que s'acceleren, són circumstàncies i fets extraordinaris. "El canvi climàtic porta una repetició, en termes asseguradors, que augmenta i és més greu i calia recordar i recopilar informació per estar tots al dia", ha explicat Mestre.