El Govern municipal durà al plenari del 26 de novembre fer efectiu el canvi de nom de la Ràpita

L'alcalde, Josep Caparrós, defensa en un article publicat a l'aguaita.cat la legitimitat dels resultats de la consulta popular del 12 d'octubre i aposta per acatar-los

Papereta de la consulta celebrada el 12 d'octubre de 2021 a la Ràpita
Papereta de la consulta celebrada el 12 d'octubre de 2021 a la Ràpita | Sofia Cabanes
12 de novembre del 2021
L’Ajuntament de la Ràpita celebrarà el proper 26 de novembre un dels plens municipals més transcendents de la història del municipi. Després dels resultats de la consulta sobre el canvi de nom del poble celebrada el passat 12 d’octubre i passades unes setmanes "de reflexió", finalment el Govern Municipal, format per la majoria absoluta d’ERC, durà els resultats al debat plenari i apostarà per fer efectiu el resultat de la votació popular, fer oficial, per tant, el nom de la Ràpita per al municipi.

Així ho avança este divendres en un article d’opinió que publica l’aguaita.cat l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós. En este article Caparrós posa en valor els resultats de la consulta, on un total de 2.246 vots, un 18% del cens cridat a votar, -és a dir, els majors de 16 anys empadronats el darrer any al poble-, van apostar per La Ràpita, en front dels 1.045 vots que va obtenir mantenir el nom.

La consulta del 12 d’octubre “ha seguit les mesures i estàndards d’un procés democràtic com qualsevol jornada electoral; per tant, queda palès que té tota la legitimitat i un resultat clar: el nom de la Ràpita ha guanyat. Han estat 7 de cada 10 persones les que van escollir lliurement que el nom oficial del nostre poble siga la Ràpita. Un resultat clar i contundent”, defensa l’alcalde del municipi.

Prèviament a la celebració de la consulta els grups municipals del plenari, conformat per ERC, Junts per la Ràpita, PSC, Més Ràpita i la regidora no adscrita, van acordar que els resultats es validarien automàticament si una de les dos opcions superava el 20% del cens. La polèmica va arribar quan l’opció guanyadora, La Ràpita, es va quedar a les portes d’este llindar, amb un 18% del cens. Mentre des de l’oposició s’ha instat a no validar el resultat en plenari, ERC ha recordat que prèviament ja s’havia posat sobre la taula que, en cas d’arribar a este escenari s’entraria en un “període de reflexió” i que posteriorment seria al ple on “cadascun dels regidors decidirien què es fa amb el resultat de la consulta”.
 

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós (ERC) defensa en un article publicat a l'aguaita.cat la legitimitat dels resultats de la consulta popular del 12 d'octubre i aposta per acatar-los. Foto: Sofia Cabanes


Este és, precisament, l’escenari que dibuixa Caparrós en el seu article: “Ara que ha passat un mes en què hem pogut reflexionar,ha arribat el moment que el Ple municipal analitze els resultats i cada regidor i regidora decidisca la seua opció. Sabeu que la Ràpita ha assolit el 18% i, per tant, ara és potestat del plenari valorar i acatar el resultat de la consulta”.

“Així és com hem de procedir i no valen reinterpretacions de les regles del joc un cop acabat el partit, ni serveixen excuses per deslegitimar el resultat, ni és democràtic escudar-se en la gent que no va votar i, sobretot, no és democràtic menystenir la decisió de la gent rapitenca, evidentment dels votants, però també dels no votants, perquè lliurement van decidir no participar”, recalca l’alcalde.

Caparrós acaba concloent: “No hi ha més legitimació d'un resultat que l'escollit pel poble en un procés de participació democràtica, en què tothom hi està cridat a votar. Cal respectar la decisió de la gent i el nom legítim escollit pels votants és LA RÀPITA”.

El plenari se celebrarà el proper divendres 26 de novembre a les 13:30 hores. Cal recordar que fer efectiu el resultat de la consulta només necessita un acord per majoria absoluta del ple, que té ERC amb 10 regidors, i que la Generalitat el valide.