L’ICS Ebre i la URV comencen a formar a professionals de la salut mitjançant la simulació clínica

Es recreen situacions clíniques amb un alt grau de realisme per a millorar el procés d’aprenentatge, assistència i seguretat del pacient, així com la presa de decisions clíniques

Part del personal d'urgències de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa van assistir a la formació
Part del personal d'urgències de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa van assistir a la formació | ICS EBRE
Aguaita.cat
11 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:09h
LaGerènciaTerritorialdel’InstitutCatalàdelaSalut a les Terresdel’Ebre i la UniversitatRoviraVirgili (URV) han dut a terme els primers cursos de formació a l’auladesimulacióclínicaubicada a les instal·lacions del CampusTerresdel’Ebre de la URV.

Concretament, es tracta de dos cursos pilot organitzats amb la finalitat de fer observacions de l’entorn de simulació i, així, fer les adaptacions necessàries de cara al pla formatiu del 2022.

Per una banda, el curs sobre la ventilaciómecànicanoinvasiva (VMNI) s’ha dut a terme amb la participació d’una actriu com a pacient i ha acollit vuitinfermeres/sdelServeid’Urgènciesdel’Hospital Verge de la Cinta. L’ús de la VMNI suposa un nou repte per als professionals que treballen amb pacientscrítics, sobretot en el context de la pandèmia covid-19. La simulació permet aprendre a fer-ne un ús correcte en un entorn segur i amb un altgrauderealisme.

Per l’altra banda, durant la formació relacionada amb el codid’infartagutdemiocardi (IAM), s’ha aprofitat el nino de simulació, que té capacitat per a interactuar amb els participants per mitjà d’un micròfon que fa servir l’actor de veu, i que a més, té constants vitals mesurables, respira, i obre i tanca els ulls. El curs ha anat adreçat a metgesi infermeria d’atencióprimària, amb una formació en línia prèvia sobre el codiIAM, per arribar a l’objectiu de disminuir les possibles demores en diferents punts de l’atenció sanitària d’infart agut de miocardi, i així, millorar el pronòstic i la morbimortalitatdelpacient.
 

Aula de simulació clínica al Campus de la URV de les Terres de l'Ebre Foto: ICS EBRE


Les dues formacions s’han conclòs amb un alt nivell de satisfacció dels assistents, gràcies a l’experiència vivencial i dinàmica, i a l’aprenentatge dels continguts des de l’experiència viscuda pels mateixos alumnes.

El projecte de l’aula de simulació va néixer per iniciativa de l’ICS Terres de l’Ebre fa quatre anys, i la construcció de l’àrea de simulació i innovació al CampusTerresde l'Ebre de laURV ha estat possible fruit de l’aliança entre les dues institucions, amb l’empara de la Regió Sanitària. Així mateix, el cost d’este projecte ha rebut el 80% del seu finançament per part de la DiputaciódeTarragona, amb una aportaciótotal de 90.000€.

L’espai té una reserva de 185 m² per a una disponibilitat de 8 sales; actualment s’ha dotat la unitat d’hospitalització i d’especialització, la sala de debrífing, la unitat d’atenció primària o polivalent, la sala tècnica i els vestidors. Instructors especialistes i acreditats en simulació s’encarreguen de la docència i la coordinació de l’oferta formativa modular.