El pressupost de Deltebre per al 2022 supera, per primer cop, els 20 milions

Els comptes del municipi del Baix Ebre preveuen destinar 9,2 milions al manteniment i millora de la Imatge de Poble

El ple de l'Ajuntament de Deltebre, celebrat de forma telemàtica
El ple de l'Ajuntament de Deltebre, celebrat de forma telemàtica | Cedida
Aguaita.cat
11 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:18h
El plenari de l’Ajuntament de Deltebre ha aprovat, amb els vots favorables d’Enlairem Deltebre, i els vots contraris d’ERC Deltebre i PSC Deltebre, el pressupost per a l’exercici 2022. Segons l'equip de Govern, es tracta d'un pressupost "expansiu", "el més ambiciós de la història" del municipi, com ha destacat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler. 

La xifra exacta del pressupost supera per primera vegada els 20 milions d’euros i ascendeix, en concret, fins als 20.686.672€. Al voltant de 9,2 milions d'estos comptes es destinaran al manteniment i millora de la Imatge de Poble amb inversions que han "de permetre prosar fi als problemes estructurals de Deltebre", detallava Soler.

Entre estes accions destaquen la urbanització i arranjament de l’avinguda La Pau, i el pla de pavimentació de carrers (3.800.000€), que s’allargarà fins al 2024, i l’inici del Passeig del Carrilet que comportarà el soterrament de la primera fase del Préstamo (1.750.000€ per a este 2022), entre el Maxi Dia i el Camp Nou, i la creació d’un carril bici a banda de la millora del sistema hidràulic per evitar inundacions.

Accions que segons Soler "són essencials per seguir amb el camí de transformació que hem engegat durant estos darrers anys i que ha permès que Deltebre siga a hores d’ara un municipi de referència".

També, en esta línia de reforç de la Imatge de Poble, el pressupost contempla una inversió superior als 700.000€ per al manteniment i millora dels camins rurals, com també per seguir amb les diferents fases del canvi d’enllumenat a LED o l’adequació de les voreres. Una altra acció a posar en valor es projecta al Passeig Fluvial, ja que este 2022 es completarà la il·luminació als trams pendents del passeig.

Més enllà de les inversions 

En l'apartat de polítiques socials el pressupost augmenta les partides en un 6% respecte el darrer any.

El pressupost per al 2022 també contempla una amortització d’1.100.000€ dels préstecs sol·licitats entre l’any 2012 i 2013 quan l’Ajuntament de Deltebre no podia fer front al pagament dels seus proveïdors. Paral·lelament, també es projecta un préstec de 4.776.065€, tot i que no es preveu executar en la seua totalitat, per a les accions d’inversió d’arranjament i pavimentació dels carrers. El pressupost també incorpora 2.000.000€ provinents de subvencions d’altres administracions.   

Els comptes també detallen una reducció de l’endeutament de l’Ajuntament de Deltebre passant dels 9.393.948€ (83,20% de ràtio) de l’any 2014 als 3.341.544€ (28,32% de ràtio) del tancament d'enguany. 

Les reaccions dels portaveus
        
En el marc de la sessió plenària, el portaveu d’ERC Deltebre, Joan Alginet, ha explicat els motius pels quals el grup d’ERC ha votat en contra de la proposta de pressupost. "No s’incorporen la majoria de les 25 propostes que hem elaborat des d’ERC. Tampoc compartim les prioritats establertes per l’equip de Govern en este pressupost". 

Per la seua banda, el regidor del PSC Deltebre, Aleix Ferré, ha detallat que el seu punt més alt de desacord en este pressupost és que "els veïns i veïnes hagen de pagar contribucions especials, o altres qüestions com l’EuroDelta i el mal ús que algunes vegades es du a terme".

Ordenances fiscals, modificació de crèdit i mocions

El plenari de l'Ajuntament de Deltebre també ha aprovat amb el vot favorable d’Enlairem Deltebre, i el vot contrari d’ERC Deltebre i l’abstenció del PSC Deltebre les ordenances fiscals per a l’any 2022, que contemplen la congelació dels tributs municipals, i introdueixen algunes petites modificacions per adequar les ordenances al context vigent.

El plenari també ha debatut les mocions presentades per ERC Deltebre en relació amb la nova normativa que regula l’impost de la plusvàlua, que s’ha aprovat per unanimitat. També la moció per un seguiment i control efectiu del compliment de les mocions proposades al ple de l’Ajuntament de Deltebre, la qual ha estat rebutjada pel vot contrari d'Enlairem Deltebre tot i els vots favorables de la resta de partits.