El Memorial Democràtic instal·la 10 llambordes Stolpersteine a Flix

El director del Memorial Democràtic Vicenç Villatoro presidirà l'acte de col·locació de les llambordes en homenatge deu flixencs deportats pel nazisme

Imatge de les llambordes que s'intal.laran este diumenge a Flix
Imatge de les llambordes que s'intal.laran este diumenge a Flix | Cedida
Aguaita.cat
05 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:15h
El director del MemorialDemocràtic, VicençVillatoro, presidirà, diumenge 7 de novembre, l’acte de col·locació de deu llambordes Stolpersteine a Flix (Ribera d’Ebre) en record de deuciutadans del municipideportatspelnazisme. La instal·lació de les llambordes tindrà lloc a les 11.00 h i, posteriorment, se celebrarà l’acte institucional. Vicenç Villatoro així com el batlle de l’Ajuntament, FrancescBarberoEscrivà, seran els encarregats de pronunciar els parlaments en homenatge a les víctimes. També hi haurà una actuació musical per part de l’EscoladeMúsicadeFlix.

Les llambordes Stolpersteine són plaques artístiques urbanes creades per l’artista alemany GunterDemnig, en record a totes les persones deportades pel nazisme. S’emplacen davant l’última residència on la persona va viure en llibertat. 

Els deportats als quals s’homenatja amb la col·locació de les plaques són: 
 

Foto: Govern

Amb la col·locació de llambordes a Flix, a Catalunya hi ha 378 Stolpersteine. El Memorial Democràtic s’encarrega d’adquirir les llambordes i coordinar-ne la instal·lació.

Actualment, n’hi ha a Amposta, Albatàrrec, Barcelona, Caldes de Montbui, Cardona, Castellar del Vallès, Cervera, Cubelles, el Pont de Vilomara i Rocafort, els Guiamets, Esparreguera, Figueres, Girona, Gironella, Granollers, Granyena de Segarra, Igualada, Juneda, la Prenyanosa, les Oluges, Lleida, Manresa, Mataró, Mollerussa, Montornès del Vallès, Navàs, Olesa de Montserrat, Prats de Lluçanès, Pontils, Puig-reig, Ripollet, Roses, Rubí, Sabadell, Sanaüja, Salt, Santa Coloma de Queralt, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Adrià de Besòs, Sant Antolí i Vilanova, Sant Cugat del Vallès, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Súria, Talavera, Tàrrega, Tarroja de Segarra, Terrassa, Torà, Torrelles de Foix, Vallfogona de Riucorb, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, i Vallbona d’Anoia.

82.000 Stolpersteine pertotelmón

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera Stolpersteine l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 82.000 llambordes en record als deportats a més de vint països, com ara França, Finlàndia, Lituània, Polònia o l’Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Segons Demnig, aturar-se i inclinar-se per llegir la inscripció de la llamborda és una mostra de respecte cap a les víctimes. Es tracta d’uns blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades de les persones deportades.

ElMemorialDemocràtic

El Memorial Democràtic és una institució pública que té per missió recuperar,  commemorar i fomentar la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia, fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.