Una nova experiència turística permetrà viure en primera persona l'elaboració d'oli a Santa Bàrbara

L'impulsen l'Ajuntament del Municipi, el Museu de les Terres de l'Ebre i les Cooperatives Agrícoles del Camp i de Sant Gregori

La nova experiència s'anomena 'Tasta la cultura de l'Ebre'
La nova experiència s'anomena 'Tasta la cultura de l'Ebre' | Cedida
Aguaita.cat
04 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:17h
L’Ajuntament de Santa Bàrbara, el Museu de les Terres de l’Ebre i les Cooperatives Agrícoles del Camp i de Sant Gregori han impulsat el nou projecte turístic Tasta la Cultura de l'Ebre, els sabors de l'oli - L'Or líquid de la Plana que posarà en valor el cultiu de l’olivera i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià.

Es tracta d’una activitat de turisme experiencial que permetrà als visitants gaudir del conreu de l'olivera i que es durà a terme els dies 20 i 27 de novembre; 11 i 18 de desembre; 15, 25 i 29 de gener i  5 de febrer de 2022, amb un preu per entrada de 6 euros.

A través d'esta activitat es donaran a conèixer els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià, en concret a Santa Bàrbara. Un producte que constitueix encara a dia d’avui un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre.

Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s’elabora i es distribueix este bé tant preuat i, finalment, es podran degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.

Durant l’itinerari turístic es podrà visitar:

El Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana, unes instal·lacions que són el resultat de la restauració patrimonial d'una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En este espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l'oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’este producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.
 
Els Camps d’oliveres.
 Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seues varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.).
 
Les Cooperatives Agrícoles de Santa Bàrbara.
En les instal·lacions de les dos almàsseres es produeix l’oli d’oliva i són el fruit de l’associació de la pagesia en la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori. Aquí s’explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.

Més informació als telèfons 658 998 721 / 9777 719 136. Entrades a Ebreticket.cat