GEPEC-EdC compra una finca d'oliveres monumentals a Ulldecona per crear-ne una reserva

La finca, de dues hectàrees, estava abandonada i forma part de la partida de l'Arión, al nord de la Serra de Godall

Una olivera monumental, a Ulldecona
Una olivera monumental, a Ulldecona | ACN
Aguaita.cat
03 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:13h
El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha adquirit una finca al terme d'Ulldecona amb oliveres monumentals amb l’objectiu d’assegurar-ne la seua la protecció i conservació.

Este camp d'oliveres serà el nucli d'una reserva d'oliverars monumentals, que es crearà amb finques adquirides per GEPEC-EdC i amb acords de custòdia amb altres propietaris. De fet, el passat mes d'agost, l'entitat va signar el primer acord de custòdia amb una finca d'oliverars monumentals, adjacent a la finca que ara ha comprat.

La finca, de dues hectàrees, estava abandonada i forma part de la partida de l'Arión, al nord de la Serra de Godall. Es troba al bell mig de l'ecosistema d'oliverars monumentals del terme d'Ulldecona, i està composta d'oliveres i màquia i garriga.

En esta reserva d'oliverars monumentals l'entitat vol implementar, segons ha exposat en una nota de premsa, un projecte de reconversió agrària a cultiu ecològic que possibilite una revitalització socioeconòmica lligada amb la conservació de les oliveres com espai d'alt interès ambiental i hàbitat d'espècies de conservació prioritària com l'esparver cendrós (Circus pygargus) o l'àliga cuabarrada (Aquila fasciata).

En esta finca i en les que espera tenir en custòdia, des de l'entitat ecologista GEPEC-EdC es realitzaran accions de preservació i reconstrucció de marges i barraques de pedra seca, en favor de la biodiversitat i sobretot evitant l'espoli d’estos  arbres monumentals que formen part del patrimoni natural i cultural de les Terres de l'Ebre.

Què és un acord de custòdia?

Els acords de custòdia permeten posar la voluntat de conservar la natura sobre el paper. En finques privades o públiques, les entitats ecologistes poden pactar amb els propietaris una sèrie d'accions per protegir la natura, el paisatge i el patrimoni cultural d'aquestes. És una figura legal reconeguda per la Generalitat de Catalunya.

Al GEPEC-EdC tenen gran experiència en els acords de custòdia en espais naturals. N'ha signat, per exemple, amb el Celler Herència Altés, amb el Mur Verd de La Canonja, fins i tot amb l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, amb qui tenen un acord de custòdia de boscos públics de més de 3.000 hectàrees per protegir l'àliga cuabarrada i la biodiversitat de la zona. En total, l'entitat ha signat més de 40 acords de custòdia.