Tirotegen i fereixen greument una au protegida el primer dia de caça a Móra d'Ebre

GEPEC-EdC ha presentat una denúncia per tal que s'intenten depurar responsabilitats

Astor ferit per trets de caçadors a la Picossa, Móra d'Ebre
Astor ferit per trets de caçadors a la Picossa, Móra d'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
18 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 11:11h
El passat dimarts 12 d'octubre s'iniciava la temporada ordinària de cacera que s'allargarà fins al febrer. Durant estos mesos, milers de caçadors del país tenen l'oportunitat de sortir a la muntanya a practicar esta activitat. No obstant, des del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) denuncien que cada any la cacera afecta espècies protegides, com el cas que es va donar just el primer dia de temporada a Móra d'Ebre.

Segons exposa GEPEC-EdC uns excursionistes van alertar l'entitat que un caçador va disparar sobre un rapinyaire que volava a la zona de la Picossa. L'au, que va caure greument ferida, va resultar ser un astor (Accipiter gentilis), rapinyaire típic de zones boscoses que, com tota la resta de rapinyaires (àligues, falcons, voltors...), està totalment protegit per la llei i la seua cacera està totalment prohibida, perseguida i penada.

Des del GEPEC-EdC van poder donar instruccions als excursionistes sobre què fer i com actuar en estos casos. Per sort, l'ocell encara era viu i els excursionistes el van poder recollir. L'astor estava greument ferit pels trets, i va ser entregat als Agents Rurals per tal de derivar-lo a un centre de recuperació de fauna salvatge per intentar-li salvar la vida. També es va informar als Agents Rurals dels fets per tal d'intentar depurar les responsabilitats que es deriven d'estos actes.

Per part del GEPEC-EdC es presentarà una denúncia per tal que s'intenten depurar les responsabilitats sobre el culpable del tiroteig de l'astor i, si escau, sobre l'Àrea Privada de Cacera, que, segons la llei, també n'és responsable.

Cal tenir en compte que la llei responsabilitza tant els caçadors com les mateixes àrees privades de cacera (APC) dels animals protegits que poden ser morts o afectats dins els seus límits. Tot i això, no és gens habitual que l'administració acabe demanant estes responsabilitats sobre els gestors de les APC i, davant la complexitat de descobrir els causants de la mort o de les ferides dels animals protegits, normalment estes greus agressions sobre la fauna queden impunes.

El GEPEC-EdC fa una crida per tal que qualsevol persona que veja que algú dispara a una espècie protegida o que observe qualsevol altra activitat il·legal contra la fauna salvatge truque al 112 per tal d'avisar als agents rurals i, així, entre tothom, erradicar estes pràctiques. També cal trucar al 112 en cas de trobar qualsevol animal salvatge ferit o mort per tal que siga recollit o traslladat a un centre de recuperació.