Desembassament extraordinari a Flix per arrossegar macròfits

Endesa provocarà demà la crescuda, que arribarà a un màxim de 1.200 m3/segon a migdia

Redacció
16 de juny del 2014
Endesa realitzarà demà dimarts un desembassament extraordinari del riu Ebre des de la central hidràulica de Flix per arrossegar macròfits. L’operació, segons ha informat la companyia elèctrica, implicarà la coordinació de tres centrals del tram final del riu, on es deixarà anar el volum necessari d’aigua des de Mequinensa i Riba-roja, per ordre de descens, perquè Flix –l’última de les centrals- puga deixar anar l’aigua suficient per les comportes de la presa –enlloc de per les turbines, com és habitual– per garantir el manteniment mediambiental del meandre.

La sortida d’aigua des de la central, acordada amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, anirà variant segons l’hora del dia. Així, s’iniciarà amb només 150 m3/s a les 12 d’esta propera nit i anirà creixent fins als 1.200 m3/s a les 11.30 hores de demà i baixarà a 1.100 m3/s a partir de les 15.30 hores de la tarda. Aquest cabal s’anirà reduint progressivament fins a les 11 de la nit, que serà de 160 m3/s. 

Esta iniciativa “per sanejar el riu”, apunta Endesa, es realitza de forma habitual dos cops l’any (a la primavera i a la tardor) i compta amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, que avalua l’eficiència d’estes crescudes controlades del riu davant la presència, cada vegada més elevada, de vegetació aquàtica.