Amposta, seu de l'únic Festival del Videojoc de Catalunya durant este cap de setmana

L’únic esdeveniment sobre videojocs de tot el país se centra en l’ús en àmbits com la salut o l’educació

Dues persones juguen a un videojoc.
Dues persones juguen a un videojoc. | Arxiu
Aguaita.cat
01 d'octubre del 2021
Actualitzat el 02 d'octubre a les 10:32h
Des d'este divendres, Amposta torna a ser la seu del Video Art Game Experience (VAG), l’únic esdeveniment cultural sobre videojocs a Catalunya. Durant tot el cap de setmana i després de l'aturada forçada per la pandèmia arriba una segona edició amb una quinzena de conferències, tallers i un espectacle de vídeo mapping en diferents ubicacions com La Lira Ampostina, l’antic Col·legi de les Monges o l’Institut Montsià.

Joan Garcia, un dels organitzadors, explica les coses positives i desconegudes per a la gran part dels ciutadans sobre el sector del videojoc. "Un dels exemples és la creació d’un videojoc per a persones tetraplègiques o com s’està investigant aplicar la tecnologia dels videojocs en la detecció preventiva de malalties". 

ACTIVITATS DE DIVENDRES

Per començar l'experiència i la immersió al món del vídeo joc este divendres a les 19:20 hores, la periodista Gina Tost parlarà en una conferència sobre la importància dels videojocs en els mitjans de comunicació.

Tot seguit a les 19:50 hores hi ha la següent conferència: Gamificació en l'àmbit de la salut: de la diagnosi a l'entrenament, a càrrec de Daniela Tost, especialitzada en l’àmbit de la gamificació en salut. Ha participat i liderat diversos projectes de recerca nacionals i Europeus sobre l’ús de jocs pel diagnòstic i tractament en rehabilitació cognitiva i funcional.

A les 22:00 hores tindrà lloc un espectacle audiovisual, vídeo mapping 3D a càrrec de Jordi Giner. Un espectacle híbrid que barrejarà el 3D i l’escena teatral per crear una obra única. 
Els personatges hauran de superar les adversitats si volen sobreviure a les diferents realitats. Este espectacle audiovisual et traslladarà a l’interior del món dels videojocs: des del mític Pac-Man fins a Street Fighter

Tots els actes tindran lloc a 'antic Col·legi de les Monges al carrer Tarragona 7.

TALLERS (Dissabte de 9:00 a 13:00 hores)

Dissabte 2 d'Octubre a partir de les 9:00 del matí fins a les 13:00 hores. Els tallers tindràn lloc a l'Institut Montsià.

-INICIACIÓ A LA TEXTURITZACIÓ AMB SUBSTANCE PAINTER

En este taller s'ensenyaran diferents tècniques per elaborar textures mitjançant materials com màscares, filtres, generadors a partir d’un model 3D que l'organització oferirà , llest per a donar-li textura.

Anirà a càrrec de Janire Iparraguirre i Eduardo García Alcalde

Nascuda a Vitòria el 1993.Graduada en Art per la Facultat de Belles arts de Leioa (UPV). Després de graduar-se va decidir enfocar els seus estudis al món del 3D i va cursar el grau Superior d’Animacions 3D, videojocs i entorns interactius. Allí va conèixer a Eduardo, i juntament amb 3 companys més van ser seleccionats per PlayStation Talents per a dur a terme el desenvolupament d’un videojoc, SYZYGY (PS4), que es publicarà properament.
Eduardo García Alcalde és un apassionat dels videojocs, cinema i del 3D en general. Amant del disseny, l’art i especialista a donar vida a objectes inanimats.

-CREACIÓ D'UN PERSONATGE ANIMAT EN 2D I ANIMACIÓ CÍCLICA

Crea els teus personatges per a un videojoc. S’ensenyaran conceptes bàsics d’Adobe Illustrator i t’ensenyaran a animar els teus personatges amb Adobe After Effects.

A càrrec de l'Ampostí Jaume Moya, creador visual i docent. Soci de la productora audiovisual Filmsnòmades. Destaca com film-maker i direcció en VFX. Màster en 3D i postproducció per a VFX de l'FX Animation Barcelona 3D School (Abril 2015). Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (Juny 2011), llicenciatura complementada per estudis de cinema a la FAMU (Film and TV School of Academy of Performing Arts In Prague (República Txeca – Praga). Tècnic en Realització d’Audiovisuals i Espectacles per EMAV Escola de Mitjans Audiovisuals, Barcelona. (Juny 2006) i de Ben Ari Arévalo (Franz), dissenyador gràfic polivalent amant de la il·lustració digital. Ha realitzat projectes d’il·lustració per a editorial, animació digital i espots publicitaris, entre altres.

-​UNITY

Vols aprendre a desenvolupar un videojoc com “Space Shooter”? En este taller t’ensenyen l’eina per a desenvolupar el teu propi videojoc. A càrrec de Pablo Poderoso, artista 3D i creador de videojocs i li apassiona treballar en esta professió i difondre-la.Va estudiar un CFGS de 3D, videojocs i entorns interactius a l’Escola Pia de Nostra Senyora, amb obtenció de Matrícula d’Honor.  Ha treballat en projectes com la creació d’una aplicació interactiva per l’exposició “Campaña: la estética de la modernidad mecánica” a la Casa Seat, i en disseny gràfic en diverses PIMEs, amb la creació de logotips, merchandising, imatge corporativa i rètols.

-BANDES SONORES PER A VIDEOJOCS

Tomàs Simon impartirà el taller per ensenyar quines bandes sonores poden ser les més adients a l'hora de crear un videojoc.

Simón ha format part de diverses formacions musicals com la banda de música de la Unió Filharmònica d’Amposta, quartet de saxòfons Saxofília, Academic Big Band de Tortosa entre altres i és professional de la composició treballant i creant en entorns audiovisuals.
El taller està destinat a músics interessats en el món de la composició o que simplement que sentin curiositat per descobrir les eines necessàries per crear una Banda Sonora, sigui tant des de l’àmbit informàtic com des del coneixement musical.

Es mostrarà com es treballa amb seqüenciador i instruments virtuals ajudat d’un controlador MIDI.

Es parlarà de diferents estètiques dintre de la música a través d’exemples musicals i visuals i  estes s’analitzaran des del punt de vista de l’harmonia i la instrumentació emprada.

-MÀRQUETING I PRODUCCIÓ DE VIDEOJOCS

Aprèn a com elaborar un pla de màrqueting per vendre videojocs i un pla de producció on veuràs les parts del desenvolupament d’un videojoc.

A càrrec de Albert Serra. Va estudiar estudiar Administració d’Empreses a la Universitat Pompeu Fabra, un curs de Disseny de Videojocs a la Universitat Autònoma de Barcelona, Introducció al Coaching a l’Acadèmia Esportiva dels Estats Units i un màster de Màrqueting i Producció de Videojocs a la Universitat Complutense de Madrid amb PlayStation.

Ha realitzat diferents tasques de màrqueting per a videojocs oferint el seu assessorament per realitzar la recerca del target i optimització de l’App Store. També ha produït videojocs, com per exemple “Twogether: Project Indigos”.

Ha estat director de Relacions Públiques a Jaleo PR amb l’objectiu de fer llançaments de videojocs. Actualment també fa tasques periodístiques com a editor de la revista de videojocs online Legión de Jugadores.

Un talent jove i emprenedor amb una visió polifacètica del negoci dels videojocs, amb habilitats molt diverses pel seu desenvolupament i màrqueting, a banda del coaching i assessorament dels equips.

-NARRATIVA PER A VIDEOJOCS​

Aprèn els fonaments del disseny narratiu dels videojocs. Conceptualitzar idees, dissenyar els personatges, els entorns del videojoc, les estructures de narració i els esquemes.
Joan Antoni Forcadell,nascut a Amposta l’any 1998, és graduat en Filologia Espanyola per la UAB, amb formació com a docent de secundària.

Ha participat en projectes d’investigació de tipus acadèmic, entre els quals destaca: “Negociaciones Identitarias Transanlánticas: España-Francia-México (1843-1863)”, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha publicat en diferents revistes especialitzades en literatura, i ha centrat la seva recerca en l’obra de Sebastià Juan Arbó i en la literatura espanyola del segle XIX.

Actualment treballa com a professional autònom dintre del sector editorial, ocupacions que combina amb la promoció cultural i musical.

CLOENDA DISSABTE TARDE

Les activitats per cloure el festival el dissabte tindràn lloc e¡a la Lira Ampostina menys el Videomapping 3D a càrrec de Jordi Giner que es repetirà a l'Antic Col-legi de Monges en el darrer passi a les 21:00 hores.

Gamificació en l'àmbit de la salut: de la diagnosi a l'entrenament.

S'abordarà l’ús de la gamificació per a realitzar diagnòstics i com pot ser una gran eina pels professionals de la salut.

Experiències culturals i de creativitat: videojocs i llibreries

VAG Experience Llibreria Guaix. L’espai cultural ampostí busca innovar escoltant les aportacions de la seva comunitat per aconseguir el repte d’esdevenir un lloc de referència del sector videojoc.
 A càrrec d'Albert Pujol.Formació en multimèdia, disseny, direcció d’empreses i economia,  expert en les TIC treballa per donar a conèixer i impulsar projectes relacionats amb les noves tecnologies al territori.

VAG Experience Alexandra Estruch

Alexandra Estruch actualment està desenvolupant l’aplicació “Sigues el teu propi superheroi”, dedicada a presentar la informació i facilitar el monitoratge de la diabetis T1. Aquesta app té com a base utilitzar la gamificació i l’storytelling per donar poder a l’infant dins de la seva condició a través del joc.

Marta Sala
Màster en Màrqueting Polític, Comunciació Estratègica i Política per la Universitat Autònoma de Barcelona UAB. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. EMBA, Administració i Gestió d’Empreses per EAE Business School.

Auditori de La Lira Ampostina

Patxi Araujo farà veure que ni la tecnologia, ni tan sols el joc, són neutrals.
El seu treball posa el focus a la poètica transmèdia dels nous mitjans, com una coartada estètica per a construir des del digital.

Serious games aplicats al món dela salut i videojocs accessibles per a tothom

Es parlarà de la gamificació del món de salut i de com el seu videojoc farà una crítica de la Gamficació aplicada a la salut.

Carles Bonet
Professional de la enginyeria informàtica amb llarga trajectòria en el sector com a desenvolupador de SW de gestió, aplicacions mòbils i serious games.
Auditori de La Lira Ampostina.

Gamificació en la salut visual


Cada vegada s’utilitzen més les noves tecnologies per la detecció i prevenció en el món de la salut. És el cas de l’empresa ampostina Òptica l’Esguard.

Vicky Fernandez Centre Òptic l'Esguard
Es dedica al muntatge i operació de sistemes audiovisuals professionals d’estudi i directe (hardware i software) aportant als espectacles l’optimització tècnica i la seva visió creativa.
Auditori de La Lira Ampostina.

Ús d'eines digitals i VR

VAG Experience i2cat

Per ample de xarxa, es farà una connexió a la sala on s’estaran desenvolupant les conferències del VAG Experience, on s’ensenyarà i s’explicarà aquest projecte.
A més, la persona escanejada, es connectarà des d’un espai virtual, completament en 3D i immersiu.