Acció climàtica inverteix 1 milió d'euros per ampliar la xarxa de regadius a Ribera d'Ebre

S’executaran obres al regadiu de Vingalis, en els termes municipals de Vinebre, la Torre de l'Espanyol i Flix

Zona on és farà l'ampliació de la xarxa de reg de Vengalis
Zona on és farà l'ampliació de la xarxa de reg de Vengalis | Cedida
Aguaita.cat
01 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 14:45h
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té previst iniciar, en un parell de mesos, les obres per a l'ampliació i millora del regadiu de la Comunitat de Regants de Vingalis a la serra del Rovelló, en els termes municipals de Vinebre, la Torre de l'Espanyol i Flix. El termini previst d'execució de les obres és de 20 mesos i es preveu la seua finalització en el tercer trimestre de 2023, i la inversió de l'obra serà d'un total de 928.306 euros.

Este projecte s'emmarca en la inversió de prop de 3 milions d'euros per l'import d'obra que Acció climàtica realitzarà en quatre xarxes de regadiu en diferents punts de Catalunya, a Segrià Sud, Algerri-Balaguer, Sant Julià de Ramisa i l’esmentada a Vingalis.

La Comunitat de Regants de Vingalis, que finançarà i executarà el 15% del projecte, va exposar al Departament la voluntat de tot un conjunt de propietaris de finques rústiques situades en la zona de la serra del Rovelló (en els termes municipals de la Torre de l'Espanyol i Vinebre), en adherir-se a la Comunitat de Regants. Estes finques queden a prop de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants, cosa que en fa una ampliació viable, a més de donar continuïtat al funcionament d'esta xarxa de reg.

Esta actuació disposa de la Declaració d'impacte ambiental corresponent. Per tant, el projecte és compatible amb el medi i quedarà integrat a la zona, sempre tenint en compte l'aplicació de les mesures correctores que estableix esta resolució i l'estudi d'impacte ambiental.

Esta actuació posarà en reg una superfície total de 124 hectàrees repartides en diferents finques aïllades situades en els termes municipals de Flix (15 ha), Vinebre (74 ha) i la Torre de l'Espanyol (35 ha). Els conreus principals d'esta Comunitat de Regants són oliveres, ametllers, vinya i cereals d'hivern.

Amb esta obra, el Govern compleix el compromís, adquirit després de l'incendi que es va produir al juny de 2019 en la zona de la Ribera d'Ebre, de donar resposta a la demanda del territori de millorar les infraestructures i poder garantir la continuïtat de les explotacions agràries, i crear així un mosaic agroforestal. Este mosaic agroforestal és el model de territori que permet una millor lluita contra els incendis forestals i manté ocupat i productiu el territori gràcies a l'activitat agrària que s'hi desenvolupa. La implantació del regadiu de suport en estes zones tan àrides és la garantia de la rendibilitat de les explotacions i també de la qualitat dels productes que s'hi cultiven.