L'advocacia de l'Estat demana 14 i 13 anys d'inhabilitació a l'alcalde de la Ràpita i l'actual delegat de l'Ebre

Josep Caparrós i Albert Salvadó pendents del judici pel 1-O

Les càrregues policials durant el referèndum de l'1-O de 2017 a la Ràpita
Les càrregues policials durant el referèndum de l'1-O de 2017 a la Ràpita | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
28 de setembre del 2021
Actualitzat a les 18:55h
L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i el tinent d’alcalde i actual delegat de les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, estan pendents que el jutjat penal de Tortosa comunique la data del judici oral al qual seran citats arran dels fets de l’1 d’octubre. L'advocacia de l'Estat els demana gairebé 15 anys d'inhabilitació, en el cas de Caparrós, i més de 13, per a Salvadó,  per delicte de prevaricació, així com dues multes de 14.400 i 10.800 euros, respectivament, per desobediència. 

L'alcalde i el tinent d'alcalde van ser acusats per la Fiscalia per col·laborar i cedir locals municipals per a la realització de la votació del referèndum de l'1 d'octubre. Per estos fets, la Fiscalia demanava a Caparrós 4.500 euros de multa per desobediència i un any i quatre mesos d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic, i a Salvador 3.000 euros de multa i una inhabilitació d'un any. Però posteriorment, l'advocacia de l'Estat va superar l'acusació de la Fiscalia, afegint a més a més el delicte de prevaricació, ja que consideren que Caparrós i Salvador han abusat del seu càrrec públic i demananen que se'ls inhabiliti durant quasi 15 anys i 13 anys i tres mesos dels seus càrrecs polítics i de responsabilitat pública, a banda de multes de 14.400 i 10.800 euros.

Josep Caparrós ha titllat "d’acarnissament" la petició de pena de l’advocacia de l’Estat per demanar estes "penes desorbitades" sent que la Fiscalia els demanava molt menys, i recorda que a cap altra persona, ni líder social ni líder polític se'ls ha acusat de prevaricació, com ha passat amb ells. L'alcalde declara que "hi ha una intencionalitat per part de l'advocacia per fer pagar a l'alcalde i el regidor de la Ràpita la dignitat del poble". Defensa que "l'1-O els rapitencs i rapitenques dignament van defensar la democràcia" i afegeix que tant ell com el regidor Salvador "vam estar al costat de la nostra gent i estem molt tranquils perquè estem convençuts que l'1-O vam defensar la democràcia".

Albert Salvadó, per la seua part també mostra incredulitat davant la "desproporcionada" petició de l'advocacia, i apunta que "l'estat i el govern espanyol s'esforcen a reprimir el moviment independentista, sense cap voluntat per negociar el conflicte". En la mateixa línia que Caparrós, reitera que el que van fer l'1-O va ser "garantir els drets de la gent del poble" i que "ho tornaria a fer si tingués l'oportunitat". "Si a la Ràpita va passar un delicte, no ho va fer la gent del poble, sinó la guàrdia civil; el que no poden suportar és la dignitat en què la gent del poble de la Ràpita es va comportar aquell dia i ens ho volen fer pagar", conclou el tinent d'alcalde. 

En l’escrit que ja va transcendir el passat mes d’abril al diari Vozpópuli, fins i tot abans que els imputats rebessin l’escrit oficialment al juny, l’advocacia de l’Estat, que actua en defensa de la guàrdia civil, sosté que l’alcalde no es va limitar durant l'1-O a facilitar la celebració del referèndum, sinó que a més se’n va encarregar d’organitzar la massa de gent i de donar ordres com a responsable amb la col·laboració estreta de l’altre imputat.