La Diputació de Tarragona presenta un projecte per ampliar la via verda des de Terra Alta fins a Alcanar

La proposta s'ha presentat als fons europeus Next Generation i enllaçaria el Parc Natural del Delta de l'Ebre amb el Parc Natural dels Ports

El turisme natura és un dels sectors amb més potencial a les Terres de l'Ebre
El turisme natura és un dels sectors amb més potencial a les Terres de l'Ebre | Consell Comarcal del Baix Ebre
Aguaita.cat
21 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:27h
La Diputació de Tarragona ha presentat un projecte de creació d'una nova via verda a les Terres de L'Ebre, que uniria la ruta existent des de la Terra Alta fins a Tortosa amb una nova que aniria de Tortosa a La Ràpita i s'allargaria fins als municipis d'Alcanar i Deltebre, en el marc del finançament dels fons europeus Next Generation. Un projecte "molt ambiciós", pensat per explotar al màxim la gestió turística, i que consta de diverses fases de realització. El projecte en si supera els 10 milions d'euros, i es tracta d'una continuació de la via verda del Val de Zafàn que finalitza municipi de Tortosa i va fins a Terra Alta. En la primera fase es preveu crear un tram des de Tortosa fins a la Ràpita passant per Amposta. L'objectiu és incrementar el valor afegit del Val de Zafàn, enllaçant el Parc Natural del Delta de l'Ebre amb el Parc Natural dels Ports, creant així una atracció turística molt potent. 

La segona fase del projecte preveu continuar el tram des de Tortosa fins a Deltebre per l'altra banda de riu, uns 11, 6 km, i crear un itinerari segur i sostenible entre l'Aldea i l'estació de ferrocarril. Per últim, el projecte preveu estendre també el recorregut des de Sant Carles de la Ràpita fins al municipi d'Alcanar. La proposta, a més a més, compta amb nous trams de ciclisme a Roquetes, Tortosa i La Ràpita, i així com un projecte de desplegament de fibra òptica a la N-340 i a la A-7.

Pel que respecta a l'execució del projecte, la Diputació roman a l'espera que es resolguin els resultats dels fons, una decisió que es farà pública al llarg d'esta tardor. En cas de comptar amb els fons, la Diputació implementarà tot el projecte executiu de forma immediata i en cas de no obtenir el finançament esperat, els projectes seran posposats i romandran a l'espera de noves convocatòries i futures oportunitats de finançament. 

Divuit propostes municipals
En total s'han presentat un total de 18 projectes al territori, per municipis, que arribarien a un pressupost total de 100 milions d'euros aproximadament, tots ells "molt potents i competitius" amb prou rigor per poder ser finançats pels fons europeus New Generation, tal com indica la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Segons la Llauradó, queda en mans de la UE "decidir finançar en la mesura que cregui corresponent, però el territori està preparat, i ho ha mostrat amb tota la feina realitzada pels municipis, el consell comarcal i la diputació".

Pròximament cada municipi presentarà les propostes realitzades, les quals estan enfocades a millorar espais i infraestructures públiques, regenerar el litoral, crear activitats i productes que ajudin a la desestacionalització, restaurar els ecosistemes, realitzar gestions d'embelliment i crear un equilibri entre el turisme i la sostenibilitat mediambientals. 

Next Generation
La Diputació de Tarragona ha presentat avui els projectes candidats als fons Next Generation de la Unió Europea, uns ajuts que han de permetre desenvolupar projectes transformadors per a la demarcació, impulsant la reactivació econòmica i apostant per la sostenibilitat i la transformació digital. "Els New Generation són uns fons clau per la reactivació econòmica de les nostres comarques i pal·liar efectes negatius pandèmia, i des de la diputació ens estem enfortint per donar suport a tots els municipis del consell cultural per presentar propostes competitives", ha explicat la presidenta. 

Llauradó també ha assenyalat que des de la comissió s'ha realitzat un triple rol en el transcurs de la realització de propostes. Primerament, exercint un rol d'assessorament als ajuntaments i consells comarcals que es volen presentar als fons. Segon, convidant i estimulant a què participin alguns municipis que no havien detectat tenir projectes susceptibles de fons i podrien tenir bons resultats. I per últim, un rol d'actuació pròpia, amb la creació de les dues propostes des de la Diputació, la inversió en infraestructura a les Terres de L'Ebre, i una plataforma pionera de tecnologia digital a la Costa Daurada, d'un valor de 8 milions d'euros, enfocada als agents que generen activitat turística, i que aglutini tota l'activitat del sector, com pel que respecta al servei de gestions d'empreses, comercialitzar amb dades, promoure nous productes i innovar amb experiències de realitat virtual, entre altres.