Catalunya organitza una acció de neteja a la Badia dels Alfacs

L’actuació forma part d’una iniciativa de recollida de residus de l’Euroregió Pirineu-Mediterrània i tindrà lloc demà dissabte 18 de setembre de 10 a 12 h

Aguaita.cat
17 de setembre del 2021
Actualitzat a les 11:07h
Posta de sol als Alfacs
Posta de sol als Alfacs | Diputació de Tarragona
L’Agència de Residus de Catalunya organitzarà una acció de neteja a la badia dels Alfacs, amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre i una desena d’entitats mediambientals, demà dissabte 18 de setembre de 10 a 12 h. L’actuació forma part d’una iniciativa de l’Euroregió Pirineu-Mediterrània, que es fa coincidir amb el World Clean Up Day i que consisteix en una jornada conjunta de recollida de residus en els tres territoris que la componen: les illes Balears, Catalunya i la regió d’Occitània. 

Des de fa uns anys, els membres de l’Euroregió Pirineu-Mediterrània (EPM) organitzen accions de recollida de residus a zones naturals, cadascun al seu territori, dins del programa europeu Let’s clean up Europe (LCUE), que coordina a Catalunya l’Agència de Residus de Catalunya. Enguany i per primera vegada, seguint els objectius marcats pel nou full de ruta, l’Euroregió ha volgut coordinar un dia comú de recollida de residus en un lloc costaner pertanyent a un parc natural de cada regió.

Així, el matí del dissabte 18 de setembre, les persones voluntàries aniran a les zones seleccionades dels parcs naturals del Delta de l’Ebre (Catalunya), Reserva Natural de s’Albufereta (illes Balears) i PNR de la Narbonnaise (Occitània). Les neteges seran supervisades per autoritats responsables de cada territori, que els proporcionaran l’equip necessari (guants, bosses, etc.) i els explicaran els diferents tipus de residus a recollir i caracteritzar.

A la badia dels Alfacs, es farà, a tot l’espai de la platja, una recollida que separarà en tres fraccions: envasos / residus pesquers / rebuig. En paral·lel, en punts seleccionats, es farà una recollida (seguint els protocols de caracterització) utilitzant dues aplicacions mòbils (App Marnoba i app Litterati) per determinar la quantitat de residus més habituals. Posteriorment, es farà una separació i pesada dels residus conjunta i hi haurà un breu debat amb els voluntaris locals sobre les possibles mesures de prevenció i alternatives als residus trobats.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, hi assistirà, acompanyat del director territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, i del director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal.

El Consell Comarcal del Montsià i l’entitat Catalunya Clean Up Challenge s’han volgut unir a la iniciativa i organitzen aquell dia el “Montsià Clean Up Challenge”, una recollida de residus mitjançant l’aplicació mòbil “Litterati” que permet geolocalitzar i fotografiar el residu que es recull.

L’acció de neteja té el suport d’una desena d'entitats mediambientals: el grup de voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre, estudiants de l’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya (IEPAAC) i voluntaris de la Fundació Catalunya - la Pedrera (Mon natura Delta), de la Fundació Plegadis, de GEPEC, de Seo/BirdLife, de Picampall, de Riet Vell, de Catalunya Clean Up Action, de Takeaction delta i de Delta Sostenible.