La collita de l'arròs al Delta no s'ha vist afectada pels aiguats

La producció preveu mantenir-se respecte a l'any passat, amb una xifra entre els 130 i 140 milions de quilos

Arrossars des del cel.
Arrossars des del cel. | Pinapli
Aguaita.cat
10 de setembre del 2021
Les previsions del sector arrossaire del delta de l’Ebre apunten que es mantindrà la producció com en campanyes anteriors, aproximadament entre els 130 i 140 milions de quilos, tot i les pluges torrencials que han ocasionat grans destrosses en les infraestructures agràries del territori, camins i material, així com en algunes collites, com la de la clementina. Les afectacions patides pels aiguats, ocorreguts en plena campanya de conreu de l’arròs, han resultat ser molt locals i insuficients per afectar la producció total del Delta. Des d'Unió de Pagesos s'espera repetir una bona collita, aproximadament igual que la de l'any anterior, si no es produeix cap incidència durant el transcurs d'esta, que justament s'acaba d'iniciar. 

El responsable nacional del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos, Alberto Pons, lamenta els danys ocasionats pels aiguats, sobretot "pels companys de Les Cases d'Alcanar, que s'ho van passar molt malament per les destrosses". Les tempestes van ser molt intenses al sector d'Alcanar, on es van registrar 199,8 mil·límetres d'aigua en 24 hores. "Les pluges van entrar en diagonal pel Delta, pels Alfacs, i van sortir pel Fangar, però no van ser acompanyades d'aire, per la qual cosa no va haver-hi grans destrosses", explica Pons.

En les zones més fondes, situades prop de les basses, va haver-hi molta acumulació d'aigua sobre les espigues, però el Delta compta  amb un sistema de bombeig d'aigua, estratègicament situat a la costa, amb la qual van aconseguir transportar l'aigua cap al mar. Gràcies a este sistema de desguassos que està vertebrat i articulat es van evitar mals majors.

A banda dels aiguats de la setmana passada, alguns quadres d’arròs de Sant Carles de la Ràpita i el Poble Nou del Delta, a la comarca del Montsià, també es van veure afectats per la pedregada que va haver-hi aquest mes d’agost. Segons Pons, aquests fenòmens meteorològics han afectat algunes finques de manera local, però "s'ha fet molta pedagogia perquè els pagesos tinguin les collites assegurades en cas d'afectació del territori i els productors d’arròs puguin sol·licitar els peritatges de les finques en este tipus d'ocasions". Pel que respecta als preus de l'arròs, Unió de Pagesos preveu que es mantinguin respecte campanyes anteriors. Fins i tot podria haver-hi una lleugera alça del preu, però en tot cas, molt significativa.

El caragol poma
Tot i que les fortes pluges no han ocasionat pèrdues, una de les pors que afronta el sector és la incidència del caragol poma en els arrossars. Segons explica Pons "el caragol poma sempre hi és en el moment de la sembra i hem de malviure, que no conviure, amb aquest bitxo. Però amb la tècnica de sembra en sec i la saporina l'intentem controlar". Enguany, el 30% de la superfície total s'ha sembrat mitjançant el sistema de sembra en sec. En les zones en què no arriba la sembra en sec s'utilitza el tractament saporina, un extracte 100% d'origen vegetal.

Els fongs
Enguany hi ha hagut molta incidència de fongs, sobretot pel que respecta a la Pyricularia. Els fongs necessiten dos condicionants per emergir, temperatura i humitat, i justament aquest agost s'han donat estes condicions climàtiques, que han suposat una caiguda significativa en la producció de l'arròs bomba respecte a l'any passat.

Arròs ecològic
L'arròs ecològic a les Terres de l'Ebre està en fase experimental. Segons comunica Pons "aquí s'ha creat un grup de treball, entre les cooperatives i alguns particulars, i està en fase d'experimentació. Ja fa dos o tres anys que en produïm, però són produccions molt baixes que no suposen una base significativa. En uns anys sembla que haurem de cultivar una major quantitat d'arròs ecològic, però de moment se'ns escapa". Pons explica que el problema més gran d'aquest tipus de cultiu és la imminent lluita contra les males herbes i els fongs, i estan estudiant quina és la millor alternativa als pesticides per combatre’ls.