Esquerra presenta mocions als ajuntaments rebutjant el projecte de línia elèctrica aèria de molt alta tensió

Exigix al govern espanyol la retirada del projecte i la creació d'una estratègia sobre les energies renovables amb els territoris afectats

La diputada d'Esquerra Norma Pujol en primer pla.
La diputada d'Esquerra Norma Pujol en primer pla. | Cedida
Redacció
08 de setembre del 2021
Actualitzat a les 18:10h
La secretària general de la Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana, Norma Pujol, ha anunciat que presentaran a tots els ajuntaments i consells comarcals una moció de rebuig al projecte de línia elèctrica aèria de molt alta tensió Mat Valmuel – Begues, la qual afecta vuit comarques catalanes, entre les quals la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, i de manera molt concreta, municipis com Batea, Gandesa, Corbera d'Ebre, La Fatarella, Ascó, Móra d'Ebre i Garcia.

Pujol ha afirmat que "este és un projecte de titularitat privada i d'ús exclusiu del seu promotor per transportar energia d'origen renovable produïda a l'Aragó fins a l'àrea de Barcelona".

La dirigent republicana ha denunciat que "l'impuls de les energies renovables no es pot fer obviant el greu impacte negatiu que representa el seu canal de transport, ni tampoc fer-se en funció d'interessos privats d'una corporació que té per únic objectiu el guany econòmic, prioritzant-lo a qualsevol consideració social, ambiental o de sostenibilitat, així com als greus efectes provocats sobre la pagesia, el paisatge i el medi natural".

Per a Pujol "este projecte de MAT respon al model de producció i distribució d'energia de grans oligopolis, que dóna continuïtat a l'actual estructura del mercat elèctric i les disfuncions que genera en el cost de l'energia".

En contraposició a este model la representant republicana reivindica  "un model de producció d'energia distribuïda, democratitzada i propera a les àrees de consum, evitant les concentracions de producció en determinats territoris que generen greus impactes i un important cost en el transport".

Pujol alerta que "este projecte de MAT obre la porta a un escenari de privatització d'una línia que per normativa hauria de ser pública i per tant a la competència entre grups privats i la presència de multitud de línies de diferent titularitat per connectar els mateixos àmbits. Això comportaria un impacte acumulatiu a llocs com la Terra Alta, on a la concentració eòlica que ja té ara se li hauria de sumar noves línies de molt alta tensió".

La diputada ha criticat l'actitud "poc transparent" del govern de PSOE i Podemos. "Han volgut aprofitar el període vacacional, com ja es va fer amb el Castor, per impulsar amb la mínima oposició i sense temps de reacció, un projecte dissenyat totalment d'esquena al territori".

D'aquí que la moció d'Esquerra demane al govern espanyol la retirada d'estos projectes i l'elaboració d'una estratègia sobre renovables que establisca un acord amb els territoris i agents afectats, i a més protegisca les zones d'alt valor agrícola i forestal. La moció, a més de rebutjar el projecte de línia elèctrica aèria de molt alta tensió, defensa les consideracions i al·legacions presentades per les diferents administracions representants del territori.