Una desbandada de regidors socialistes a Ginestar deixa l'alcalde sol

Quatre dels sis regidors de l'equip de govern del PSC renunciaran a l'acta de regidor | L'origen del desencontre es trobaria en el conflicte obert per la sortida del poble del consorci de residus que controla el consell comarcal de la Ribera d'Ebre

Sofia Cabanes
10 de juny del 2014
Acta del ple extraordinari convocat per a este dimarts a la nit
Acta del ple extraordinari convocat per a este dimarts a la nit | aguaita.cat
Acta de convocatòria del ple extraordinari d'este dimarts a la nit Foto: aguaita.cat

Crisi de govern majúscula a Ginestar. Segons ha pogut saber aguaita.cat , 4 dels 6 regidors de l’equip socialista que encapçala l’alcalde Josep Maria Doménech renunciaran esta nit, en un ple extraordinari que se celebrarà a les 21:00, a la seua acta de regidor i obriran una crisi sense precedents en el sí del consistori.

Segons consta a l’acta de convocatòria del ple extraordinari al qual ha tingut accés aguaita.cat els regidors que dimiteixen són Carlos Brull Casadó, Maria Antònia Margalef Fortuño, Montserrat Margalef Aguilera i Xavier Torà. Es dóna la circumstància, a més, que fa cosa d’un any ja va dimitir un regidor de l’equip de Govern, Germán Borràs, que va ser substituït aleshores pel següent a la llista electoral, Joan Francesc Torà.

Aguaita.cat s’ha posat en contacte amb els regidors que dimiteixen, però almenys de moment han preferit no fer declaracions, tot i que confirmen, això sí, la notícia. En el moment de la publicació d’esta notícia l’alcalde tampoc ha fet declaracions.

Una de les causes més plausibles d’esta crisi de govern seria la decisió de l’Ajuntament de sortir del Consorci per a la Gestió de Residus, que no només hauria enfrontat durament l’alcalde amb CiU a nivell comarcal, sinó també en el sí de les mateixes files socialistes al consistori. Almenys així ho assegura el cap de l’oposició a Ginestar, el que ha estat durant 5 legislatures alcalde, Josep Bru (CiU), que ara té 3 regidors al poble. 

El Consell Comarcal reclama a l'Ajuntament del Ginestar 56.000 euros per les despeses generades per la seua sortida i el cas ha estat portat als tribunals per part del Ginestar. 

“A l’abril en una convocatòria urgent de ple es va portar la proposta de presentar un contenciós contra el consell comarcal de la Ribera pel conflicte sorgit arran de la sortida del consorci de residus. Crec que això va començar aquí”, apunta Bru. “El que devia fer sobreeixir la gota" en el desencontre entre alcalde i regidors socialistes, segons el cap de l'oposició, "és que en este ple extraordinari 3 regidors socialistes es van abstenir [un no va assistir al ple] mentre que l’alcalde i un altre regidor van votar a favor. Mentre que CiU va votar en contra. El ple va tombar la proposta però ell per decret d’alcaldia va presentar igualment el contenciós”, relata el cap de l’oposició.

De moment, el Jutjat Contenciós Administratiu de Tarragona ha desestimar la mesura cautelar sol·licitada per l'ajuntament de Ginestar perquè el Consell Comarcal no pogués demanar al consistori que fes efectiva la quantitat reclamada en concepte de danys i perjudicis, 56.000 euros, fins que el Jutjat dicte sentència sobre el fons del recurs.

Mentrestant, Bru afirma que no presentarà cap moció de censura, tot i que es mostra força preocupat per la governabilitat del poble. “El que no faré és una moció de censura. Això no ho faré mai. Jo ja vaig manar 5 legilatures per majoria i mai m'enganxaré amb una cosa així. A mi el que em procupa és la situació econòmica del poble i com quedarà, perquè 56.000 euros per a Ginestar són molts diners”, afirma i assegura que el consistori és un dels que menys raons té per sortir del consorci,per què juntament amb Benissanet, Miravet i Rasquera és un dels pobles que rep subvenció pel fons de reequilibri territorial. "Al 2013 vam cobrar 25.000 al 2014 la subvenció serà de la meitat 12.500", afirma.

Amb la marxa dels 4 regidors, més el regidor que ja va marxar fa més d’un any, s’hauria de recórrer fins i tot al suplents de la llista i no hi ha, de moment, garanties de que accedisquen a ser regidors. “Ens podem trobar fins i tot amb una gestora”, apunta l’exalcalde.