La cançó improvisada torna a pujar a l'escenari amb l'Ebrefolk

Jotes, rondalles, bureo i altres formes de cant i ball popular tindran lloc al passeig Ramón Bosch de Roquetes, el 20 i 21 d'agost

R. Regolf
20 d'agost del 2021
Ollé i Masip durant la presentació de la sisena edició d'Ebrefolk.
Ollé i Masip durant la presentació de la sisena edició d'Ebrefolk. | Cedida
Els amants de la música i els balls tradicional tindran un cap de setmana per gaudir de la cultura popular a Roquetes. La sisena edició de l'Ebrefolk, el campus de música i balls populars de les Terres de l'Ebre, el Matarranya i el nord del País Valencià torna amb força al Baix Ebre després d'un estiu fent parada a Pena-Roja de Tastavins, a l'Aragó; La Jana, al País Valencià; o Móra d'Ebre. "Versadors de Mallorca, de Múrcia, d'Euskadi o els nostres cantadors de les Terres de l'Ebre seran els plats forts d'esta edició que esperàvem amb moltes ganes", deia el regidor de Cultura a l'Ajuntament de Roquetes, Sisco Ollé. Rondalles, bureos, el cant improvisat, les jotes, el ball de plaça... tots estos símbols d'identitat col·lectiva sortiran a l'escenari del passeig Ramón Bosch de Roquetes, el 20 i 21 d'agost.

Concretament, a la sisena Vetllada de versadors, el divendres a les 22 hores, actuaran els mallorquins Antònia Nicolau "Pipiu" i Mateu "Xuri"; els catalans Francesc Ribera "Titot", Ferriol Macip i Carles Belda; Pedro Cabrera, Juan Miguel Muñoz i Rubén Hernández "El Molinero", de Múrcia; els vascos Aitor Bizkarra i Jon Gurrutxaga, així com els ebrencs Àlex "lo Cantador", Imma de Sopa, Sofia de la Ribera i Sílvia Ampolla. "Les Terres de l'Ebre, concretament a Roquetes, Amposta i la Ràpita, i en el seu temps també Tortosa, han sigut un exponent de la jota, per això amb l'Ebrefolk volem mantenir la flama de la cançó improvisada com s'havia fet des de fa més de cent anys", destacava Ollé, qui reblava que "potenciar això és una feina municipal i dels governs".

D'altra banda, dissabte al matí s'ha organitzat un taller gratuït de seguidilles de Múrcia, tot i que per participar es necessitarà reserva prèvia, que es pot realitzar a través del telèfon 617954801. A la nit, cap a les deu, serà el torn del bureo amb els valencians Ronda de Vilafranca, la Cuadrilla Murciana i Pedro Cabrera i la Rondalla dels Ports. Des de l'Escola de Música Lo Canalero i Espai de So, actius de l'Ebrefolk i de la cultura popular a la zona, Sergi Masip destacava que "amb este certamen i la marca Ebrefolk volem realçar el patrimoni viu de la cançó versada i mostrar les diferents formes que esta adopta arreu del món, així com portar les nostres jotes a altres indrets". Macip destacava que "no és un espectacle preparat, ni la cançó ni el ball popular que veurem a l'Ebrefolk. És cultura viva i un esdeveniment únic".

Amb motiu de l'Ebrefolk, a la biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes també es podrà visitar, fins al 27 d'agost, l'exposició itinerant "Les músiques de la societat rural", creada a partir de les inquietuds entre les entitats "Espai de so" i "Llauretània", una exposició que pretén donar una visió de la música autòctona des d'un punt de vista històric i científic.

Quant a les mesures per prevenir contagis, Ollé apuntava que l'accés es farà pel carrer Major i la sortida serà per l'avinguda Diputació. "L'espai estarà delimitat i l'aforament serà limitat, per això s'ha canviat de zona i enguany no es farà a l'Hort de Cruells. Així, hi haurà entrada prèvia, pel qual podrem tenir les dades de contacte dels assistents per si fos necessari avisar-los", explicava el regidor, qui afegia que reserven una cinquantena de cadires per a les persones que, pels motius que sigui, no puguin treure les seves entrades per Internet.
 

El cartell de la sisena edició de l'Ebrefolk. Foto: Cedida