A Vore, L'Elèctrica Dharma i els Quicos en el retorn del Tradicionàrius a Roquetes

L'edició 2021 tindrà lloc el cap de setmana del 27 i 28 d'agost sota inscripció prèvia i un aforament de 700 persones al pati de l'Escola Mestre Marcel·lí Domingo

Sílvia Altadill
18 d'agost del 2021
Actualitzat el 27 d'agost a les 17:41h
'A vore' espectacle innovador d'electrojota ebrenca
'A vore' espectacle innovador d'electrojota ebrenca | Arxiu
Este dimarts 17 d'agost al migdia s'ha presentat a la sala de plens de l'AjuntamentdeRoquetes, "L'Hort de la Música Roquetes 2021, el Tradicionàrius lesTerresdel'Ebre", que es portarà a terme els dies 27 i 28 d'agost. Enguany les actuacions musicals es faran al pati de l'Escola MestreMarcel·líDomingodeRoquetes.

SiscoOllé, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Roquetes i ArturoGaya, representant del Tradicionàrius a les Terres de l'Ebre, han explicat la programació d'esta edició.

Sisco Ollé ha explicat que el canvi d'ubicació es deu a una qüestió d'aforament en el recinte de les escoles l'aforament és d'unes 700 persones aproximadament i amb això poden complir amb les mesures del Procicat. Ollé, recorda que caldrà inscripcióprèvia.
"A les 24:30 de la nit el PROCICAT ens demana acabar per tant això vol dir arrencar els concerts abans". "Recuperem enguany els concerts dels divendres. Fem el Tradicionàrius en dos dies".
Divendres el Tradicionàrius començarà a les 22:00 hores i el dissabte a les 21.00.

"No podrem fer aquelles jornades fins a les sis de la matinada ballant per tant hem fet prevaldre la qualitat, ja que el temps és menor"."Al pot menut està la bona confitura" diu el regidor de cultura de l'Ajuntament de Roquetes. "Els dos dies prioritzem que els espectacles siguin de molta qualitat". "Barregem l'aposta de gent del territori amb músics veterans de l'àmbit nacional".
No hi haurà servei de barra, ja que el Procicat és molt estricte amb les mesures segons informa Sisco Ollé "però la gent pot consumir als bars de Roquetes abans de l'espectacle". "Tampoc podem fer la fireta artesana pels mateixos motius".

"Esperem que no hi haja cap daltabaix d'última hora i poder celebrar el Tradicionàrius el darrer cap de setmana d'agost com sempre havia estat".
 

Sisco Ollé, regidor de cultura de l'Ajuntament de Roquetes I Arturo Gaya presentant el Tradiconàrius a les Terres de l'Ebre 2021 Foto: Roquetes Comunicació


Hi ha una reserva de 150places a les guixetes de l'entrada per a la gent que no sàpiga utilitzar les noves tecnologies i vulgui venir al Tradicionàrius" . És un registre d'entrada tal com es reserva per via telemàtica on s'agafaran les dades dels assistents. "Això ja ho vam fer a Festes de Roquetes i va funcionar molt bé i ho vam parlar amb Arturo i amb l'organització del Tradicionàrius per repetir la fórmula per aconseguir les entrades". D'esta manera tothom podrà tenir accés a la festa del divendres i del dissabte.
"Confiem que l'any que ve tot estigui bé i poder tornar a l'Hort de Cruells, on sempre s'ha celebrat el Tradicionàrius" ( es conjura el regidor de cultura i festes roquetenc).

"Des de l'Ajuntament de Roquetes també volem agrair a l'artista local NeusLlatje que ha continuat fent el cartell del Tradicionàrius any rere any inspirant-se esta vegada en la idea d'un hort amb les seues taronges i llimeres, típiques de la vora del riu". "Convidem a tothom que si vol passar un cap de setmana distret, gratuït i a més a més gaudint de bona música vingui a Roquetes la setmana que ve". 

Per acabar ha recordat que comptaran també amb Joseretilaseuarondalla, ja que "un Tradicionàrius sense jota de l'Ebre, no és un Tradicionàrius".

ArturoGaya per la seua part ha reconegut els esforços de l'Ajuntament per tirar endavant cada any amb el Tradicionàrius. "Ens consta que fins i tot l'any passat que es va haver de suspendre per les dades de la pandèmia, fins darrera hora es va intentar realitzar d'una manera o d'una altra". "La gent de la cultura estem passant uns anys difícils, però no ens cansem de dir i repetir que la cultura és segura i ara a més a més la cultura és salut". "La cultura I la festa també són salut, sobretot salut mental, recalca i reivindica Arturo Gaya".

Pel que fa a la programació la nit de divendres serà enfocada a la gent i músics de les Terres de l'Ebre.
"Hem respectat la programació amb els artistes que havien de tocar l'any passat". "Seguim el criteri de molts altres festivals de tornar a portar als artistes que s'havien aparaulat i per culpa de les restriccions de la pandèmia van quedar anul·lats".
Divendres hi ha l'espectacle de música i dansa d'electro-jota ebrenca "AVore" amb Ramon Balagué, Sònia Gómez, la Carme Balagué. "Un espectacle que a més a més va guanyar un dels premisButaca de 2018". "És una proposta que ha voltat per molts llocs de Catalunya i pensàvem que mereixia un auditori com és el Tradicionàrius de les Terres de l'Ebre". Espectacle que fusiona modernitat i tradició i que no deixa indiferent a ningú. "És un espectacle arriscat, divertit, molt vitalista i serà el que ocuparà la nit del divendres" apunta Gaya.

Dissabte, Joseret i la seua rondalla de vent i corda, recuperant l'esperit del nostre Canalero de Roquetes donarà la benvinguda als assistents. "Ell va agafar el relleu del Canalero i després del Teixidó i fa molts anys que comptem amb ell".Tot seguit actuaran QuicoelCélio,elNoi i el Mut ​de les Ferreries que com la resta d'anys fan d'amfitrions de la resta de concerts de la Festa de la Música d'arrel nascuda a Roquetes per a totes les Terres de l'Ebre.
El Tradicionàrius va néixer amb la voluntat de portar a la cruïlla dels Països Catalans, a les Terres de l'Ebre, músics del nord i del sud i de l'altra banda del mar. Està, ha estat sempre la idea". "Després de nosaltres actuarà la CompanyiaElèctricaDharma que no necessita presentació". "Com tots sabeu els germans Fortuny van ser dels primers a mesclar tradició i modernitat, música d'arrel i rock. Aquell so de la tenora de Joan Fortuny,  genuïna i característica del grup. "Als anys setanta eren una icona del rock català i avui el 2021 són una icona del folk". Han fet una gran tasca de recuperació de la música tradicional. "Mireu com canvien les coses el 2021 són una gran mostra de grup tracional quan en aquells anys ho van ser del rock, com canvien els conceptes", diu Arturo Gaya.
"Estem molt contents de poder tenir aquest grup llegendari entre natros com a convidats especials i en ells acabarà està edició ,adaptada a les circumstàncies, del Tradicionàrius". Tanmateix enguany toca parlar de dues figures que ens han deixat durant aquests dos anys, una és JuanitoAragonés i l'altra en l'àmbit del folk nacional, JordiFàbregas. En el concert dels Quicos els recordarem a tots dos. "Juanito Aragonés com a músic i els Telstar van permetre conservar grans tresors de la música ebrenca com "Lo Carrilet de la Cava o "Delta del Ebro Precioso", dues cançons del senyor JosepBo. "Sense ell segurament s'haurien perdut". JordiFàbregas va ser creador del Tradicionàrius dels Països Catalans, fundador de grups llegendaris com 'La Murga', 'Primera Nota', 'El pont d'Arcalís'. L'any que ve en el proper Tradicionàrius esperem retre un gran homenatge, però en el d'enguany tindrà presència en el record i reivindicació que faran els Quicos a la seua figura com músics i creador de ponts musicals entre territoris.
 

Cartell del Tradicionàrius 2021, obra de l'artista de Roquetes Neus Llatje Foto: Roquetes Comunicació /Neus Llatje