Ebre, Art & Patrimoni crea un paisatge sonor de l'Ermita de la Pietat

El festival ha programat una dotzena d'instal·lacions sonores arreu de les Terres de l'Ebre

Aguaita.cat
09 d'agost del 2021
Actualitzat a les 10:23h
Vista de l'ermita de la Pietat d'Ulldecona des dels abrics on s'ubiquen les pintures rupestres.
Vista de l'ermita de la Pietat d'Ulldecona des dels abrics on s'ubiquen les pintures rupestres. | Sofia Cabanes
Un recorregut sonor a través de les diferents cultures que, al llarg dels segles, han deixat empremta a la serra de Godall i l'Ermita de la Pietat. És una de les activitats del cicle Ebre, Música & Patrimoni organitzat pel Museu de les Terres de l'Ebre, que este any ha programat una dotzena d'instal·lacions sonores i diferents activitats complementàries a municipis com Amposta, Corbera d'Ebre, Flix, Freginals o, entre altres, Ulldecona. En este últim municipi, en concret, la instal·lació sonora serà itinerant per diferents espais de l'Ermita de la Pietat, l'Oficina de Turisme i l'Ajuntament, del 6 d'agost al 30 de setembre.

Amb "Sons del Conjunt Rupestre de la Serra de Godall i l'Ermita de la Pietat", des del Centre d'Interpretació d'Art Rupestre Abrics de l'Ermita, participants en l'edició del festival, proposen un recorregut sonor per un paisatge cultural viu que ha servit i encara avui serveix d'inspiració per a múltiples artistes d'avantguarda. "On els turistes són transportats a altres èpoques mitjançant les paraules experiencials dels fantàstics guiatges. On les reverberacions i les campanes de l'església emanen solemnitat a través dels segles. On la quotidianitat de la conversa humana es fusiona amb el cant dels milers d'ocells que hi habiten i l'olor i el crepitar del sofregit de les paelles. On la música sense limitacions crea veritables catarsis individuals i col·lectives...", evoquen des del centre.

Tot per crear, segons diuen, "un bucle en l'espai-temps que connecta la prehistòria, l'època medieval, la contemporaneïtat i, per què no... el futur de totes les cultures que hi conviuen". El so de la instal·lació es podrà escoltar escanejant el codi QR amb el telèfon mòbil. Es recomana utilitzar auriculars.

Un indret màgic
La partida d'Ermites, on es troba el Conjunt Rupestre de la Serra de Godall amb una evolució continuada de rituals amb cronologies d'entre 9.000 i 4.000 anys; l'Ermita de la Pietat amb tres esglésies cristianes des del s. XIII; la Cova de Santa Magdalena amb gravats, enterraments i llegendes, representen un clar exemple d'un espai sagrat i de cohesió social i cultural amb vigència ininterrompuda durant més de nou mil·lennis. Just per això, des del Centre d'Interpretació creuen que és un lloc idoni per a l'expressió ritual i artística, que marca un nexe on el so i les particularitats arqueo-acústiques de l'espai connecten passat, present i futur.