El CSN insta ANAV a millorar els sistemes de filtració d'aire a la nuclear Vandellòs II

La instrucció tècnica complementària vol prevenir el risc d'emissions a l'exterior des del nucli del reactor

Vista aèria de la central nuclear de Vandellòs II.
Vista aèria de la central nuclear de Vandellòs II. | CSN
Redacció
03 d'agost del 2021
El Consell de Seguretat Nuclear insta al titular de la central nuclear Vandellós II a millorar els sistemes de filtració de l'aire, una instrucció tècnica complementaria (ITC) que no està relacionada amb la seguretat nuclear, però que vol prevenir riscos si es generessen emissions a l'exterior. Estos sistemes estan a l'edifici auxiliar de residus, al control radiològic d'accés, a la zona de solidificació i al taller calent. ANAV ha d'instal·lar unitats de filtració mitjançant prefiltres i filtres HEPA per a cadascuna d'estes ventilacions. El CSN dona quatre mesos per rebre un pla per a la instal·lació d'stes unitats, necessàries per complir el criteri 60 de la Instrucció del CSN IS-27.

El CSN assenyala que l'absència d'estes unitats de filtració de l'aire "no suposa un problema de seguretat nuclear", perquè tenen "la funció de prevenció i mitigació d'accidents de dany al nucli del reactor", però sí que suposen "un potencial problema de protecció radiològica dels treballadors, el públic i el mediambiental" en cas que hi hagués un problema que generés emissions a l'exterior.

Arran de l'emissió de partícules radioactives a la central nuclear d'Ascó, el 2008, el Consell de Seguretat Nuclear va emetre una instrucció tècnica a totes les plantes nuclears espanyoles per analitzar i revisar el disseny dels sistemes de ventilació de l'aire i la identificació de "potencials vies d'emissió no filtrades".

Vandellòs II complia els requisits de la instrucció IS-27 i va decidir no implantar filtres en cap dels sistemes per "la complexitat de les modificacions del disseny" que requeria i amb l'argument que existixen "controls i pràctiques de treball que minimitzen les possibilitats d'emissió, que si es produïen, es detectarien".

Els sistemes de ventilació de la nuclear es van incloure al Pla de Base d'Inspecció del CSN el 2014 i el 2016, però en l'última revisió ordinària, del març del 2019, ANAV va indicar que, havien modificat el disseny de la instal·lació de comportes del sistema combustible gastat de Vandellòs II sense implantar filtres als sistemes de ventilació "no relacionats amb la seguretat".

El passat mes d'abril, Vandellòs II va detectar un increment del valor de fons en el monitor de radiació de l'extracció d'aire del sistema de ventilació de l'edifici de residus radioactius. En l'anàlisi de la mostra extreta de l'interior del conducte es va detectar un augment de la radiació es va atribuir a la presència de Co-60 i el CSN ha instat ANAV a instal·lar el sistema de filtració als edificis auxiliars que no en tinguen i d'on es poden processar gasos "potencialment radioactius".