Imputada una dona de 70 anys per fer comentaris contra un guàrdia civil de l'1-O

Ha estat citada a declarar per haver fet un comentari a Facebook contra un guàrdia civil que va participar en les càrregues de l'1-O a la Ràpita i Roquetes

Les càrregues policials durant el referèndum de l'1-O de 2017 a la Ràpita.
Les càrregues policials durant el referèndum de l'1-O de 2017 a la Ràpita. | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
28 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:59h
La mestra jubilada de Palafrugell investigada per incitar a l'odi contra un guàrdia civil va tornar ahir als jutjats, citada a declarar per injúries i amenaces. El seu nom apareix en una causa que porta el Jutjat d'Instrucció Número 3 de Tortosa, i on hi ha sis persones més encausades, i se l'investiga per haver fet un comentari a les xarxes socials contra un guàrdia civil que va participar en les càrregues de l'1-O a la Ràpita i Roquetes.

La professora, Mariona Reig, que té 70 anys i mobilitat reduïda, ha rebut, durant estos dies, el suport d'una cinquantena de persones, entre les quals hi ha l'exconsellera Dolors Bassa o la diputada al Parlament Europeu, Clara Ponsatí. Com ja va fer l'altra vegada, es va tornar a acollir al dret a no declarar. Deia estar "tranquil·la", que no ha fet "res" i que el seu escrit no tenia "cap importància", així com creia que tot el procés només busca "que estiguem callats". "Però diré el que em sembli, m'he passat mitja vida ensenyant coneixements i valors: creieu que diria una mala paraula?", es preguntava.

Concretament, la foto de l'agent es va difondre pel Facebook després del referèndum i se l'identificava com un dels guàrdies civils que havien pres part a les càrregues que hi va haver la Ràpita i a Roquetes. L'agent va denunciar la difusió de la imatge i els comentaris que l'acompanyaven, entre els quals hi havia el de Mariona Reig. La mestra hi va escriure que se li hauria de fer una visita i "tornar-li el favor". Tot això va desembocar en una causa que s'ha mantingut secreta durant més de dos anys i que té més de 1.000 folis. I que fins i tot, a part de la investigació d'IP i titularitats de comptes a les xarxes, també ha derivat en comissions rogatòries a l'estranger (entre les quals, als Estats Units o a Irlanda).

A finals de l'any passat, Mariona Reig ja va ser citada a declarar per esta causa. Aleshores, investigada per un delicte d'incitació a l'odi. La mestra jubilada va comparèixer de manera telemàtica des dels jutjats de la Bisbal d'Empordà, perquè té 70 anys i mobilitat reduïda (es mou amb un caminador).

L'arxiu, de manera "immediata"
L'advocada de la professora jubilada, Montse Vinyets, creu que s'ha de decretar l'arxiu de la causa "de manera immediata". Explica que hi ha un escrit de Fiscalia que no veu delicte d'incitació a l'odi, però que malgrat tot, la jutgessa manté esta imputació, a més d'incorporar-hi les d'injúries i amenaces. "Una manera de salvar esta macrocausa per uns fets que no tenen cap mena de transcendència, és intentar introduir estos dos nous tipus delictius", creu l'advocada.

"Al nostre entendre, la decisió correcta i jurídicament aplicable seria un arxiu absolut, perquè no hi ha cap fet constitutiu de delicte; el comentari de Facebook és totalment innocu", afegeix Montse Vinyets. L'advocada també pensa que al darrere de la causa s'hi amaga "una pretensió econòmica per part del denunciant", perquè el guàrdia civil es troba de baixa i té reconeguda una invalidesa del 50% arran d'estos fets.

"Al·lega que ha patit nombrosos perjudicis morals, físics i psicològics; però hi ha molts informes mèdics a la causa que les defenses hem entrat a discutir, perquè ens sembla que es trenca qualsevol relació entre els fets que ell denuncia i les conseqüències que recullen els informes", diu Vinyets. "Això s'ha d'aclarir en seu d'instrucció, però també trobem moltes traves perquè això s'investigui", lamenta.