Els ports esportius de l'Ampolla i l'Ametlla de Mar revaliden la Bandera Blava

Els guardons han premiat a 22 ports esportius catalans per la seva gestió ambiental

Les persones gestores dels 22 ports amb el vicepresident Puigneró, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i altres representants institucionals.
Les persones gestores dels 22 ports amb el vicepresident Puigneró, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i altres representants institucionals. | R.R.
15 de juliol del 2021
Actualitzat a les 15:57h
El Club Nàutic de l'Ampolla i el de l'Ametlla de Mar han revalidat la Bandera Blava, un guardó que premia als ports esportius per la seva gestió ambiental, la informació, l'educació ambiental i la prestació òptima dels serveis. A les instal·lacions del Club Nàutic de l'Ampolla, este dijous el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha fet entrega del reconeixement a 22 ports esportius catalans, esdevenint Catalunya com la comunitat autònoma que compta amb més ports guardonats amb Banderes Blaves de tot l'Estat.
 
"Catalunya és un país de ports. Els ports formen part i són una peça important de l'economia local i del país, així com de la pràctica esportiva, pel qual la millor propaganda que podem fer d'ells és la seva credibilitat i esta es basa a tenir reconeixements com el de les Banderes Blaves", reblava el vicepresident Puigneró, qui explicava que estos premis tenen alhora un pes important per "vendre marca de país i municipi". Puigneró destacava també que les Banderes Blaves premien la lluita contra el canvi climàtic, un punt que, assenyalava, "està en les polítiques de tots els governs". En este sentit, el vicepresident recordava que en els pròxims anys Territori se centrarà en una política de descarbonització de la mobilitat, també la marítima i aèria, un dels fets que generà més emissions de CO₂.

L'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa, celebrava haver pogut dur a terme l'acte al municipi: "Amb les Banderes Blaves també impliquem als ports esportius en esta línia de conservar al màxim el medi ambient", deia. Durant l'entrega de premis, Arasa apel·lava al vicepresident Puigneró per recordar-li que "tenim la tardor i segurament un nou temporal a tocar i la gent del Delta de l'Ebre estem preocupats. El Pla Delta s'ha vist amb bons ulls per certa part dels sectors afectats, però veiem que no ens coordinem ni ens posem d'acord, pel qual no avancem", li traslladava.
 

A l'Ampolla ja han hissat la Bandera Blava al Club Nàutic, este matí. Foto: Roser Regolf


Valor internacional
El distintiu Bandera Blava l'atorga anualment la Fundació d'Educació Ambiental (FEE), una ONG internacional de caràcter ambiental, en col·laboració amb l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), qui gestiona la campanya a tot l'Estat. El seu president, José Ramón Sánchez, feia referència a la pandèmia de la Covid-19 per parlar també de la situació actual del planeta. "No es tracta de recuperar la normalitat. Haurem après la lliçó amb el Coronavirus o els següents efectes del canvi climàtic també ens agafaran desprevinguts?", preguntava als gestors dels ports catalans assistents a l'acte.

Actualment, la major part dels ports esportius de Catalunya tenen certificat un sistema de Gestió ambiental i mitjançant l'ISO 14001 i l'EMAS, cosa que obliga a definir una política ambiental i elaborar procediments per portar-ho a terme. Este codi de conducta ambiental i el sistema de gestió ambiental els permeten participar en les Banderes Blaves, les candidatures de les quals les presenten els mateixos gestors dels ports o dàrsenes esportives voluntàriament i són valorades, posteriorment, per un jurat internacional. Este any s'han presentat i distingit 22 ports catalans, un menys que l'any passat, dels quals vuit són de Girona, vuit de Barcelona, quatre de Tarragona i dos de les Terres de l'Ebre.
 

El president del Club Nàutic de l'Ametlla de Mar recollint la Bandera Blava 2021. Foto: Roser Regolf

El president del Club Nàutic de l'Ampolla, recollint el guardó. Foto: Roser Regolf