El GEPEC-EdC demana la paralització immediata de la construcció del pàrquing a la Platja de la Marquesa

Demana informació sobre quines administracions han permès el que consideren una "greu actuació” i en reclamen responsabilitats

Imatge de l'esplanada feta per habilitar la zona d'aparcaments de vehicles.
Imatge de l'esplanada feta per habilitar la zona d'aparcaments de vehicles. | Cedida
Aguaita.cat
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 16:36h
El GEPEC-EdC ha denunciat a les administracions públiques l’impacte ambiental d’un pàrquing en construcció ubicat a la Platja de la Marquesa, a Deltebre. “El pàrquing per a vehicles s’ubica dins el Parc Natural i en zona i època de nidificació d’aus, amb la qual cosa, tindria evidentment un impacte negatiu sobre el medi. A més, no convé atreure gent en este punt del Delta de l’Ebre per estar ubicat en zones humides altament sensibles”, afirma l’entitat en un comunicat. Davant esta situació, demanen la paralització dels treballs i informació sobre quines administracions han permès “esta greu actuació”. L’aparcament, previst amb una extensió de gairebé una hectàrea i una  capacitat per a 400 vehicles, també comptaria amb serveis i enllumenat.

“La construcció d’este pàrquing suposa un greu problema ambiental, ja que es troba en un indret singular: dins del Parc Natural, zona protegida per Xarxa Natura 2000 i per tant zona ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus). Per este motiu, l’entitat ecologista GEPEC-EdC ha denunciat esta situació a les diferents administracions públiques implicades (Parc Natural del Delta de l’Ebre, Servei Provincial a Tarragona del Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Ajuntament de Deltebre i Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural) exigint que es paren les obres i es reconsidere la seua ubicació.

Recorden a més que s’està construint en un moment especialment crític per a espècies amb problemes de conservació, tenint en compte que ens trobem en plena època de nidificació d’ocells catalogats com a vulnerables o en perill, entre altres espècies de fauna i flora.

Algunes de les espècies que nidifiquen al terreny on ara mateix hi treballen màquines per construir el pàrquing són: el camesllargues (Himantopus himantopus), el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i algunes parelles de perdiu de mar (Glareola pratincola), esta última en perill crític a Catalunya. “A banda d’estes espècies en concret, la zona és refugi i àrea de nidificació de moltes altres espècies que el Parc Natural hauria de protegir”, apunta.

Des del GEPEC-EdC, exigixen la paralització immediata de les obres de l’aparcament a la platja de la Marquesa i també insisteixen en la necessitat urgent de regular els aparcaments i accessos de vehicles a les zones naturals, però de manera planificada per evitar impactes negatius en el medi ambient i la biodiversitat, situant-los en espais de menor interès ecològic i de menys impacte ambiental.

També informa que el GEPEC-EdC estudia prendre les mesures per tal que es depuren responsabilitats dels impactes que s’estan creant sobre l’espai protegit i sobre la fauna i la flora.