Valoracions dispars dels usuaris en el primer dissabte de pagament al Trabucador

Este és el primer cap de setmana de regulació de l'accés en este paratge natural

Entrada de la platja del Trabucador per accedir en este paratge en el primer dissabte de la nova regulació.
Entrada de la platja del Trabucador per accedir en este paratge en el primer dissabte de la nova regulació. | ACN
Redacció
04 de juliol del 2021
Actualitzat a les 11:39h
Divisió d'opinions entre els banyistes de la platja del Trabucador en el primer cap de setmana de regulació de l'accés en este paratge natural. Molts consideren encertada la mesura mentre que d'altres opinen que es tracta d'una acció recaptatòria. "És lògic pagar, però el preu és una barbaritat", ha afirmat en Fernando, un dels conductors. Davant la massificació viscuda al delta de l'Ebre l'estiu passat, l'Ajuntament de la Ràpita ha posat en marxa una prova pilot que establix que els conductors han de pagar per aparcar en les 700 places habilitades en les tres àrees autoritzades. També està prohibix pernoctar en este espai. La nova regulació va entrar en funcionament dijous i es mantindrà fins al 31 d'agost.

Fins a les dotze del dissabte al migdia, ja hi havien accedit més d'un centenar de vehicles a la platja del Trabucador. Amb les dos barreres aixecades, un agent cívic de la Ràpita aturava els conductors per explicar la nova regulació. Tot seguit, els visitants aparcaven momentàniament davant la caseta per pagar amb targeta de crèdit o a través del mòbil i, així poder accedir en este paratge del delta.

L'Ajuntament de la Ràpita ha delimitat tres zones d'aparcament regulat en el tram dels primers dos quilòmetres de la barra del Trabucador i ha habilitat 730 places, de les quals unes 650 són per a turismes, 50 per a autocaravanes i 30 per a motocicletes. Un cop s'hagen ocupat totes les places, es tancarà l'entrada a nous vehicles fins que se n'alliberen. La regulació d'este espai es planteja inicialment com una prova pilot i servirà per definir una fórmula estable en el futur.

Va entrar en funcionament dijous quan hi van aparcar 125 vehicles. L'endemà la xifra va ser similar, segons dades dels treballadors de la Ràpita. "La valoració és positiva, hi ha coses per millorar, molts els hi sembla molt bé la mesura, però sempre hi ha gent descontenta; intentarem que a la llarga tothom entenga la mesura", ha valorat la regidora de Governació de l'Ajuntament de la Ràpita, Conxi Vizcarro.

Segons Cati Zuñiga, una treballadora del control d'accés, la majoria dels banyistes troben encertada la regulació de l'espai. Ara bé, assegura que hi ha visitants que critiquen que s'hajaa de pagar i diu que es queixen sobre l'assignació de les places d'aparcament o pel cobrament amb targeta. Pel que fa a les tarifes, els turismes han d'abonar una taxa de cinc euros, vuit les autocaravanes i tres les motocicletes. Amb tot, n'estan exempts els ciclistes, vianants i veïns que paguen l'impost de circulació municipal a la Ràpita.

Partidaris i detractors de la regulació

L'Alfons Romero, de Barcelona, és la primera vegada que trepitja el Trabucador. Ell ha vingut a passar el dia amb els seus nets, després que la seua neta hi vingués fa uns dies de colònies amb l'institut. Opina que el preu és correcte i que és necessària la mesura. "Em sembla perfecte, és la manera de conservar estos espais naturals, així els podem gaudir tots, de manera racional i coherent", ha dit.

Compartixen parer la Dolors i la Yolanda, que consideren que els ciutadans han perdut el nord després d'este any de pandèmia. "Hem de cuidar el medi ambient, des que va finalitzar el confinament la gent no cuida l'espai; s'ha de limitar una miqueta l'accés perquè si no ho destrossaríem tot", han opinat.

En canvi, ben diferent pensa en Rafael Poy que des de fa molts anys es banya a la platja del Trabucador. "No estic en contra del pagament sinó de l'oportunisme; ho trobo injust, caravanes per entrar, només pots pagar amb targeta, tot plegat ha estat molt improvisat i fet de pressa i corrent", ha lamentat.

En el mateix sentit, s'ha posicionat l'Ángel Blanco que qualifica la regulació d"horrible", ja que, diu, es tracta d'un espai públic. "Això només passa aquí, vens a conèixer un lloc tan bonic i s'ha de pagar, és pitjor que les esglésies", ha exclamat.

A banda de l'obligatorietat de pagar per aparcar, també s'ha establert la prohibició d'estacionar fora dels espais delimitats amb pals, cordes i senyals per preservar les espècies de fauna i vegetals. Agents cívics i de la policia local vigilaran la zona i s'encarregaran, al final de la jornada, de garantir que tothom l'abandona perquè també està prohibit pernoctar en este entorn natural.

En Fernando, que ve de València amb autocaravana a passar el cap de setmana amb els seus nebots de Pamplona, no era coneixedor de la nova normativa. En el seu cas volien pernoctar al Trabucador. "Haurem de girar volta, només passarem el matí", ha comentat.

La instal·lació del control d'accés ha costat 225.000 euros

La instal·lació de les barreres –que s'alimenten amb plaques fotovoltaiques- i tot el sistema de control d'accés ha suposat un cost de 225.000 euros per a l'Ajuntament de la Ràpita. Segons va explicar el seu alcalde, Josep Caparrós, els recursos obtinguts del pagament per entrar i aparcar ajudaran a recuperar esta inversió.

La proposta compta amb el vistiplau del parc natural del delta de l'Ebre, que ha participat activament en la definició de la regulació. La prova pilot es desplega també amb la col·laboració del Servei del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat i de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica.