Tots Som Poble lamenta que les administracions segueixin promovent els correbous

L'entitat editarà un conte contra el maltractament animal per conscienciar els infants

L’Associació Tots Som Poble, en una imatge d'arxiu.
L’Associació Tots Som Poble, en una imatge d'arxiu. | Arxiu
Aguaita.cat
29 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:22h
L'arrencada de la temporada taurina a les Terres de l'Ebre no l'ha celebrat tothom. L'Associació Tots Som Poble d'Amposta, contrària a les festes amb bous, lamenta que les administracions no hagin "reflexionat" durant la pandèmia per "posar fre" a l'activitat taurina i promoure "un canvi" en la programació festiva dels municipis. Per continuar amb la campanya de conscienciació que van posar en marxa l'any passat ('Al segle XXI, la tortura no és cultura'), treballen en l'edició d'un conte infantil sobre el maltractament animal.

La represa de l'activitat taurina a l'Ebre no ha agafat per sorpresa l'associació antitaurina d'Amposta. "Era una notícia que esperàvem", ha reconegut el portaveu Joan Muria. "Confiàvem que la pandèmia i estos moments tan durs que hem viscut fessin reflexionar les administracions, però lamentablement no hi ha hagut cap canvi", ha afegit. Preveient la posada en marxa de les activitats taurines, fa uns mesos es va enviar una carta a l'alcalde i als regidors d'Amposta amb "arguments científics, valors humans, socials i econòmics" per demanar que "es posés fre" a la festa dels bous i "la barbàrie" que se'n deriva.

La missiva insistia a impulsar "una transformació comunitària per una cultura inclusiva i lliure de sofriment" i apel·lava a la consciència i capacitat d'acció social de les decisions polítiques per evitar "les conseqüències socioeducatives i culturals que comporten" les festes amb bous. Per a l'entitat, l'aprovació, al final de març, d'una moció a l'Ajuntament d'Amposta per adherir-se a la Plataforma per a la defensa de la Tauromàquia Tradicional va suposar un revés. "Ho van deixar tot dit i beneït", reconeixen.

Muria ha lamentat que els representants polítics no només "vagin en la direcció equivocada" sinó que "accelerin" i facin esforços per uns valors "que no duraran". El portaveu de l'associació ha exemplificat com, tot i l'oposició que va generar la creació dels Parcs Naturals, "s'ha demostrat que econòmicament dona més diners fotografiar un flamenc, que matar-lo i esta és la direcció on hem d'anar".

L'entitat també lamenta el cost d'estes festes en plena pandèmia i plena crisi econòmica. "Els polítics de les Terres de l'Ebre s'enroquen i ens volen fer creure que gastant al voltant de 250.000 euros en actes de maltractament animal amb bous embolats i capllaçats millorarà la qualitat de vida dels ciutadans", han denunciat.

Per defensar els seus arguments, Tots Som Poble també s'aferra a les dades. Recorden que són 30 municipis dels 947 de tot el país que donen suport a les festes amb bous i que l'enquesta, del 2019, de l'Institut Opinòmetre va assenyalar que el 81,3% de la població catalana, 4 de cada 5 persones, creu que els correbous són un maltractament animal.

Segons ha explicat Mauri, no hi ha encara accions previstes per este estiu i de moment, l'entitat antitaurina està abocant "tots els recursos" al Parlament de Catalunya en una primera "presa de contacte" per saber quina deriva pot tenir l'actual llei dels correbous.

D'altra banda s'està il·lustrant un text que es convertirà en un conte infantil per conscienciar i explicar als més petits què és i què suposa el maltractament animal. El llibre és la continuïtat de la campanya de l'estiu passat, on prop d'un centenar de persones "van donar la cara" públicament contra el maltractament animal i per reivindicar unes festes populars sense correbous.