Salvats mig miler de pollets d’ocells aquàtics que havien caigut en sèquies i canals del delta

Cada any cauen a les conduccions un gran nombre de pollets d'ànec real i polles d'aigua

Pollets caiguts en una de les conduccions de formigó al delta.
Pollets caiguts en una de les conduccions de formigó al delta. | S.Berbís
Redacció
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:53h
Agents del Destacament de Protecció de la Naturalesa (Deprona) de la Guàrdia Civil al Parc Natural del Delta de l’Ebre, juntament amb la Societat de Caçadors Illa de Buda, la Federació de Caça de Terres de l’Ebre i una mercantil de Barcelona, han col·laborat en el salvament de 500 pollets d'ocells aquàtics dels canals i sèquies de reg del Delta.

Al Delta de l'Ebre hi ha una extensa xarxa de canals i sèquies, uns de reg i altres de desguàs, que sumen aproximadament uns 480-500 Km. de longitud i que proveïxen i sanegen els camps de cultiu de l'arròs als termes municipals d'Amposta, la Ràpita, Sant Jaume, Deltebre, Camarles, L’Ampolla i l’Aldea.

Cada any coincidint amb l'eclosió dels ous dels ocells aquàtics, entre maig i juny, un gran nombre de pollets de les espècies d'ànec real (Anas platyrhynchos) i polles d'aigua (Gallinula chloropus), entre altres, cauen, de manera accidental uns, voluntàriament uns altres, a l'interior de les sèquies/canals de reg construïts amb peces de formigó o obra, i això es convertix un parany mortal per als pollets.

A fi de pal·liar esta situació, la Federació de Caça de les Terres de l'Ebre, algunes Societats de Caçadors del Delta de l'Ebre, el Parc Natural Delta de l'Ebre i mercantils col·laboren, uns econòmicament, uns altres amb mitjans materials, així com amb personal voluntari, per a evitar la mortaldat dels polls que es veuen atrapats. Per a això s'instal·len en estes conduccions d'aigua unes rampes construïdes en canyes i taulons de fusta que col·locats de manera estratègica permeten que els ocells puguen sortir.

El passat dia 13, en col·laboració amb personal de la societat de caçadors de l’Illa de Buda i les seues famílies, van descobrir que havien caigut gran quantitat de pollets i amb ajuda de material específic, els components del DEPRONA van col·laborar salvar-los. Posteriorment, xiquets i col·laboradors van alliberar-los en els camps d’arròs pròxims. En total es van extreure de diverses sèquies 497 exemplars.