Les Jornades Musicals de l'Ermita d'Ulldecona se sobreposen a les limitacions i desdoblen programació

El cartell de concerts a la Pietat compartirà protagonisme amb el cicle Secrets, a l'oficina de turisme modernista

L'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, i el responsable de les JMEP, Agustí Vericat, en la presentació del doble programa de concerts.
L'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, i el responsable de les JMEP, Agustí Vericat, en la presentació del doble programa de concerts. | ACN
Redacció
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:09h
Les Jornades Musicals de l'Ermita de la Pietat (JMEP) tornen a sobreposar-se a les limitacions de la pandèmia i reforcen enguany l'aposta amb un doble cartell. Els concerts a la mateixa ermita tornen a prendre força després d'una edició reduïda però altament exitosa l'estiu passat. A la recerca d'una proposta estilísticament diversa i de qualitat, per l'escenari de la 17a edició passaran Los Bengala, Les Rencards, Ian Kay, Ezpalak o Botticelli Baby. Seran concerts limitats a 200 persones –la meitat de l'aforament- amb entrades anticipades que es podran adquirir per a grups de fins a sis seients. Una proposta que conviurà amb el cicle Secrets, amb actuacions de més petit format -80 assistents- a l'oficina de turisme modernista d'Ulldecona.

Després que la versió reduïda i d'urgència de les JMEP l'any passat, amb només tres concerts adaptats a un context de mesures estrictes, aconseguís un èxit rotund, l'organització s'ha marcat el repte de mantenir una programació que mantinga viu el principal cicle de música en directe estiuenc a les Terres de l'Ebre.

Les condicions, asseguren, no són del tot favorables. La necessitat de respectar les distàncies evitarà que el recinte de l'ermita puga sobrepassar el 50% de l'aforament –tot i que, sobre el paper, podria arribar al 70%-. "Això dificulta que siguen viables", admet el responsable del certamen, Agustí Vericat. Les entrades, enguany, pugen lleugerament de preu i se situen en el rang d'entre els 8 i 12 euros, principalment.

Per contra, enguany hi haurà servei de barra i es dispensaran begudes. Els assistents, a més, podran agrupar-se en grups indivisibles d'un a sis seients i podran ballar en un espai d'un metre quadrat al seu voltant. "Això fa que l'experiència siga més plena per al públic i per als músics", afegix.

El cartell continua apostant per l'eclecticisme estilístic que tan bons resultats ha donat al llarg de les últimes setze edicions. Obriran el cicle el trio de rock and roll felí Los Bengala, el pròxim 4 de juliol. El seguiran Les Rencard, amb el seu punk/garatge/ye-ye, i el rock retro de Lord Diabolic, el dia 11. Ian Kay presentarà el seu disc a Europa a l'Ermita el dia 18. El rock alternatiu cantat en basc dels Ezpalak arribarà el 25. La primera gira dels alemanys Botticelli Baby i el seu jazz/punk/swing/rock es farà escoltar el primer d'agost. Els falduts Culs Cults toprnaran amb el VIII Reggae a l'Ermita el dia 8.

La recta final, ja a finals del mes d'agost, queda reservada per la proposta electro/rap/queer de Las Bajas Pasiones, també novament de la mà del festival Eufònic. Tancarà el cicle un concert dins de la mateixa ermita de la pietat amb MuOM Ecstatic Voices, un cor polifònic format per terapeutes, metges o psiquiatres.

'Secrets' en un molí modernista

La gran novetat enguany serà la programació paral·lela que la mateixa organització de les JMEP va decidir posar en marxa fa uns mesos, quan encara no era segur que podrien tenir lloc les actuacions a l'ermita. És l'anomenat cicle 'Secrets', que portarà a l'oficina de turisme modernista, el molí d'oli centenari de Cèsar Martinell, actuacions de format més reduït però amb voluntat de descobrir les "joies amagades" de l'escena musical".

Artistes consolidats i amb gran projecció. "Posem la mà al foc portar-los i d'aquí molts anys serà molt difícil portar-los perquè estaran allà dalt. Ens hem tornat uns especialistes en això", assegura Vericat. El 'DIY one man bluesmand' Sergi Estela, el pròxim diumenge, obre aquest cicle. El seguirà la barreja de flamenc i estils clàssics de la cantant Alba Morena, el 27 de juny i la falduda Laura Guarch amb el seu pop electrònic el 3 de juliol. El hardcore experimental i noise dels benicarlandos KLS, juntament amb el músic experimental valencià Martí, arrasaran l'espai el dia 17. Tancarà el cantautor Marc Garci Arnau el dia 23.

En este cas, les entrades, en packs d'entre una i quatre persones a través de la plataforma de venda Entràpolis, costaran 8 euros –excepte l'últim concert, que serà graatuït però requerirà inscripció-. A l'oficina de turisme, no està previst donar el servei de barra.

"Ens agradaria que fos tot en condicions més normals? Sí, però, ara com ara, no pot ser. Allò que sí garantim és que la música siga el principal i que la gent ho puga gaudir. Que ningú ho dubte que ho garantirem", ha argumentat Vericat, qui ha reiterat l'aposta per mantenir com a "activistes" l'oferta de música en directe tant a l'ermita –un escenari, ha recordat, que porta acollint estes expressions artístiques des de fa 8.000 anys- com amb el nou clicle.

En esta línia, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, ha recordat el "compromís amb la cultura" del govern municipal impulsant una oferta "creixent, de primeríssima qualitat i per a tots els públics, de gener a desembre, tinguem o no tinguem pandèmia".