El treball de recerca d'una alumna de l'Institut Dertosa impulsa una ruta literària sobre Pérez Bonfill

La ruta evocarà la figura de l'escriptor tortosí per descobrir-ne també la vessant familiar i docent

Manuel Pérez Bonfill, en el moment de rebre el reconeixement de fill predilecte de Tortosa, en una fotografia del 2016.
Manuel Pérez Bonfill, en el moment de rebre el reconeixement de fill predilecte de Tortosa, en una fotografia del 2016. | Cedida
Redacció
14 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:11h
Per commemorar el tercer aniversari de la mort de Manuel Pérez Bonfill, escriptor i professor de Tortosa, l'Institut Dertosa -on va exercir durant més de 40 anys- ha impulsat una ruta literària per recordar-ne l'obra i la figura, també des de vessants més desconegudes com la familiar, la docent o la política. La iniciativa sorgix del treball de recerca de l'alumna del centre, Anna Tomàs, que ha explorat la vida de Pérez Bonfill "en profunditat". Amics, companys i la seua esposa, en d'altres, seran els encarregats de repassar anècdotes i reproduir fragments de l'obra de Pérez Bonfill en espais simbòlics de la ciutat, com l'antic institut, la biblioteca, l'antiga acadèmia de dansa de la seva dona o els refugis antiaeris de la Guerra Civil.

La ruta literària de Manuel Pérez Bonfill es farà el 21 de juny en dos passis, a la tarda (18 h i 19:30 h). Anna Tomàs, alumna de segon de batxillerat de l'Institut Dertosa i autora del treball de recerca que ha investigat i indagat en la vida i obra de l'escriptor, serà l'encarregada d'obrir l'activitat amb un parlament a la plaça Gerard Vergés, on s'ubicava l'antic institut. Els tutors de Tomàs per fer la recerca, i també antics alumnes de Pérez Bonfill, Emigdi Subirats i Pep Pinyol, llegiran un fragment de l'obra de l'escriptor, i la professora Manolita Nadal repassarà anècdotes compartides.

Nadal ha estat professora de l'Aula de Teatre de l'Institut Dertosa durant anys, una iniciativa que ha marcat el projecte educatiu del centre escolar i que va instaurar Pérez Bonfill. "A banda de les seues dimensions polítiques i literàries, té una dimensió docent. Va ser company i professor de l'institut durant molts anys i va impulsar projectes tan importants com el teatre", ha destacat la directora de l'Institut Dertosa, Francina Prades.

La ruta seguirà per la biblioteca Marcel·lí Domingo on es llegiran fragments del seu primer llibre, 'Amb algunes branques d'oliveres', que Pérez Bonfill publicava el 1991 gràcies al finançament dels seus companys del claustre de professors. La seua dona, Anna Bel, recordarà la faceta d'espòs, pare i avi al carrer Mercaders, on ella tenia una escola de dansa i l'escriptor hi passava "moltes hores". La ruta acabarà al carrer Hemingway, al refugi antiaeri de la Guerra Civil on es repassaran els articles de l'autor sobre Ernest Hemingway i es recordarà l'etapa de guerra que ell va viure.

Com ha apuntat l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la voluntat és que aquesta activitat es pugui repetir cada any, lligada a la commemoració de la mort de l'escriptor tortosí, que va traspassar el 19 de juny de 2018 a l'edat de 91 anys. Manuel Pérez Bonfill va rebre la Creu de Sant Jordi (2010) i és Fill predilecte de la ciutat de Tortosa (2016).