Amposta engega un cicle sobre Memòria Històrica amb una exposició sobre els deportats

L'exposició 'Portes de la Memòria' sobre els deportats republicans ampostins als camps de concentració nazis s'inaugurarà divendres, al Museu Terres de l'Ebre

Algunes de les llambordes «Stolpersteine» que es van col·locar l'any passat a Catalunya.
Algunes de les llambordes «Stolpersteine» que es van col·locar l'any passat a Catalunya. | Memorial Democràtic
Aguaita.cat
10 de juny del 2021
Actualitzat a les 10:20h
L'exposició 'Portes de la Memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps de concentració nazis' inaugurarà, este divendres, el cicle d'activitats sobre Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Amposta. Un cicle que s'allargarà fins al desembre i que inclou la instal·lació de les llambordes per recordar on van viure els deportats, rutes guiades pels espais de la Batalla de l'Ebre a Amposta, un camp de treball per recuperar els nius de metralladores o, entre moltes altres activitats, la projecció del documental 'La capsa vermella'.

L'exposició 'Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis', que es podrà veure al Museu de les Terres de l'Ebre fins al 23 de juliol, és el fruit de la recerca transversal de l'alumnat de 1r de Batxillerat de l'INS Ramon Berenguer IV d'Amposta durant els cursos 2018-2019 i 2019-2020. Recull les vivències dels 10 deportats ampostins als camps nazis i de dos exiliades actuals. Esta recerca s'ha portat a terme a les matèries de sociologia, història del món, francès, filosofia, literatura universal, alemany, cultura audiovisual.

L'objectiu principal ha estat apropar l'alumnat a les vivències dels deportats republicans d'Amposta, però, de forma indestriable amb este propòsit, s'ha buscat que, a través del record actiu, l'alumnat s'interrogués críticament per esdeveniments anàlegs del present. És per això que també s'ha integrat la recerca de l'exili present.

Instal·lació de les llambordes
La següent activitat prevista dins el cicle és la col·locació de les llambordes del projecte Stolpersteine que marquen els llocs on van viure estos deportats ampostins i el camp de concentració on van estar. En total s'han d'instal·lar 10 llambordes repartides per la ciutat, quatre de les quals es col·locaran al Pont Penjant, ja que les persones vivien al camp o en un espai no identificat. L'acte simbòlic de col·locació, també inclòs dins del projecte 'Portes de la Memòria' està previst per al 18 de juny a la tarda. I el mateix dia, els alumnes que han participat en este projecte faran una xerrada a l'Institut Ramon Berenguer IV.