La PAH Terres de l'Ebre quanya el 7è Premi Federico Mayor Zaragoza

En el seu any i mig de vida, l'entitat Ebre ha lluitat fins aconseguir trenta dacions en pagament, quinze paralitzacions de desnonaments i dos moratòries

Redacció
26 de maig del 2014
Membres de la PAH, recollint el premi dissabte, a Tortosa.
Membres de la PAH, recollint el premi dissabte, a Tortosa. | PAH Ebre
Membres de la PAH, recollint el premi dissabte, a Tortosa. Foto: PAH Ebre

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha estat l’entitat mereixedora del Premi Federico Mayor Zaragoza, en la categoria ‘Especial Terres de l’Ebre’, en la seua setena edició. El guardó, organitzat per l’Associació d’Amics i Amigues de la Unesco de Tortosa, vol reconèixer la tasca de persones lliures i responsables pel que fa a bones pràctiques i accions per a construir un món millor. En el seu any i mig de vida, la PAH Ebre ha lluitat fins aconseguir trenta dacions en pagament, quinze paralitzacions de desnonaments i dos moratòries. Si a les primeres assemblees hi havia 10 persones, actualment està integrada per més de 120.

L’entitat, que va recollir el premi dissabte al Parador de Tortosa, valora el distintiu com un aval “a la lluita que fem diàriament”, tot i reconèixer que “ens agradaria que el veritable premi fos el final del drama dels desnonaments, que segueix sense resoldre’s”. En este sentit, en la nota que ha fet pública l’entitat referma que preferix “accions a premis” i apunta que “la pròpia existència de la PAH significa que alguna cosa va malament.”

“La lluita de la PAH és una lluita diària contra el poder econòmic, contra els bancs. Lluitem per la llibertat de totes les afectades. Recordem que darrere estes xifres hi ha famílies amb noms i cognoms, vides en joc, gent que perd la casa i es pot quedar al carrer amb un deute de per vida”, alerta la Plataforma.

També aprofita el ressò del guardó per recordar que “esta barbàrie acabarà quan el govern considere l’habitatge com un dret i no com una mercaderia, i aprove les mesures de mínims que ja vam sol·licitar a la Iniciativa Legislativa Popular (avalada amb 1’500.000 firmes): paralització dels desnonaments, dació en pagament amb caràcter retroactiu i un parc de lloguer social, que a les Terres de l’Ebre no existeix”. La ILP va ser substituïda per una llei que només dóna més temps a les entitats financeres, sosté, “i la prova és que des de llavors només han fet que augmentar els desnonaments, tal com ja vam denunciar”, afegix.

El lema de la plataforma és ‘Sí que es pot’, amb el que la vol remarcar que es poden aconseguir canvis en les lleis, que una família no es quede al carrer per no pagar una hipoteca i invertir els diners en menjar, i crear consciència que el problema pot afectar qualsevol persona avui o el dia de demà. “La PAH Terres de l’Ebre no tenim por, i seguirem desobeint davant la vulneració de drets humans com el dret a un habitatge digne”, conclou.