Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC denuncien irregularitats en les activitats extractives a Ulldecona

Exigeixen que es regule l'activitat de les empreses i que s'elabore un pla estratègic

Un dels espais on es realitzen les extraccions que les entitats ecologistes denuncien.
Un dels espais on es realitzen les extraccions que les entitats ecologistes denuncien. | Cedida
Aguaita.cat
26 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:46h
Les entitats Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC han fet públic el seu malestar respecte a la situació d'activitats extractives a Ulldecona. Des dels dos col·lectius diuen que "el llegat patrimonial, cultural, natural i paisatgístic està sent arraconat per una política extractiva incompatible amb la preservació del patrimoni històric i paisatgístic". Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC parlen de casos com l'extracció d'argiles a unes finques a la falda del Montsià o el d'un cas on s'estaven realitzant les extraccions abans de demanar els corresponents permisos.

Un dels casos que exposen és l'extracció d'argiles per part d'una coneguda empresa, que, segons els ecologistes, "ha comprat les finques per a la propera extracció de terres Ferradura III, sense que per part de l'Ajuntament d'Ulldecona s'hagi fet cap pas en relació amb la proposta presentada fa quatre anys per a declarar la falda del Montsià BCIL", una proposta que en el seu moment va comptar amb el suport de les gairebé 1.800 signatures recollides, les quals es van lliurar al consistori al 2017.

Una altra de les activitats que denuncien és la d'una empresa de marbres de la comarca, que segons diuen va presentar el seu projecte extractiu l'abril del 2018, mentre que en el projecte adjuntaven imatges que feien palès que l'activitat extractiva ja estava en funcionament, abans d'obtenir els permisos. "En el mateix document adjunta una imatge de Google Maps de l'any 2017 en què s'aprecia que un any abans de sol·licitar permisos ja s'estaven explotant les finques i afectant el barranc del Capellà. Això constitueix una greu infracció. De fet, des del departament de Territori i Sostenibilitat, i en resposta a una consulta feta pel GEPEC-EdC, es respon que es van traslladar els fets a l'Àrea de Gestió de Recursos per tramitar l'expedient sancionador corresponent".

Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC acusen també algunes empreses de treballar massa prop a la població; així com parlen del cinturó de circumval·lació a la TV-3313 per la part nord d'Ulldecona a favor de les empreses privades que es dediquen a l'extracció de pedra. A més, les entitats expliquen que "la major part de les empreses extractives de pedra a Ulldecona realitzen l'activitat en terrenys comunals, per això no s'explica com l'Ajuntament ha autoritzat una nova activitat extractiva en aquests terrenys".

Per aquests motius, entre d'altres, els ecologistes demanen que "s'investiguin les irregularitats, que les administracions vetllin perquè es faci una correcta restauració de les finques explotades, que es reguli un perímetre de protecció eficaç per als jaciments arqueològics i que es faci un millor ús dels diners públics". A banda, Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC exigeixen l'elaboració d'un pla estratègic d'activitats extractives entre sindicats, entitats municipals, partits polítics, persones interessades i el consistori.