Tres intervencions artístiques, finalistes del XYZ de Lo Pati

El projecte guanyador es materialitzarà al Canal de la Dreta de l'Ebre al seu pas per Amposta, la segona quinzena de juliol

"Arròs penjant", una de les propostes finalistes del XYZ 2021.
"Arròs penjant", una de les propostes finalistes del XYZ 2021. | Cedida
Aguaita.cat
26 de maig del 2021
Actualitzat a les 9:49h
Tres projectes opten a guanyar el certamen d'intervencions artístiques efímeres XYZ. Impulsat pel Centre d'Art Lo Pati i dirigit per Antònia Ripoll i Eva Cajigos, el festival té com a finalitat modificar temporalment algun dels espais singulars de les Terres de l'Ebre, aquest any concretament l'espai urbà encaixonat del Canal de la Dreta de l'Ebre a Amposta. La instal·lació col·lectiva "Arròs penjant"; la proposta "Guanyar Terreno" i la iniciativa "Micronació" han quedat finalistes entre una vintena de propostes d'arreu de l'Estat, pel qual se sotmetran ara, i fins al 13 de juny, a un procés de votació popular que determinarà la intervenció guanyadora, que es materialitzarà la segona quinzena de juliol i s'emportarà un premi de 4.000 euros.

La primera de les propostes, "Arròs penjant" és una instal·lació col·lectiva d'Anaïs Faiges Tomàs, Rosa Palmer Margalef, Xavi Pous Blanquet i Marta Díez Caballé. L'obra invita els ciutadans a caminar pel passeig del canal vorejant una instal·lació suspesa en forma de jardí flotant d'arròs. A més, inclou un circuit sonor amb les experiències que va viure la transformació urbanística del canal al final del segle passat i la vida tradicional al Delta de l'Ebre.
 
D'altra banda, l'artista contemporani Àlvar Calvet vol denunciar la regressió del Delta de l'Ebre amb "Guanyar Terreno". Nascut a la comarca del Pallars, fa anys que mostra interès per les Terres de l'Ebre i específicament per la gestió de l'aigua i els sediments. Calvet és conscient de la retenció de terres als embassaments del pre-Pirineu, per això la seva proposta reflexiona sobre la problemàtica. Així, preveu la instal·lació de monticles d'arena amb monedes de terra cuita que representen el valor monetari i de mirada cap al futur. Les visitants podran recollir-ne una, amb la condició que s'enduguin cinc quilos de sorra fins al Trabucador.

Finalment, l'equip format per Priscila Alegre, Rexall Ignacio Araneda i Feliu Mollà planteja convertir el passeig del canal amb una "Micronació" artística amb vida pròpia. El projecte contempla la construcció d'un auditori efímer i d'un museu, la pintada de murals, tallers d'escultura amb materials reciclats i sessions de cinefòrum, entre d'altres.

Votació popular
Els finalistes s'han escollit, segons el jurat, a partir d'una valoració de la qualitat conceptual i artística dels projectes, la vinculació territorial i històrica del tema proposat així com la cura amb l'espai escollit i la sostenibilitat. El jurat del certamen està integrat per tres professionals del món de l'art, Rafael Tormo, Rosa Ferré i Manuel Olveira, amb la participació amb veu i sense vot d'un membre de la Comunitat de regants del Canal de la Dreta de l'Ebre, les comissàries d'XYZ Eva Cajigos i Antònia Ripoll, i l'equip del Lo Pati.

Ara, els tres projectes seleccionats se sotmetran a un procés de votació popular a través de la web de Lo Pati que s'allargarà fis al 13 de juny. També es podrà votar presencialment a Lo Pati i els dies 11,12 i 13 de juny en unes urnes mòbil pels carrers d'Amposta. La intervenció escollida a través d'este procés s'instal·larà al canal de la Dreta de l'Ebre en el seu pas per Amposta la segona quinzena de juliol.