La Comissió Europea i Europa Nostra premia la restauració del Mas de Burot d'Horta de Sant Joan

El projecte rep un dels 24 Premis de Patrimoni Europeu 2021

Imatge d'arxiu del Mas de Burot d'Horta de Sant Joan restaurat.
Imatge d'arxiu del Mas de Burot d'Horta de Sant Joan restaurat. | Cedida a ACN
Redacció
25 de maig del 2021
Actualitzat a les 17:03h
La restauració del Mas de Burot d'Horta de Sant Joan, al Parc Natural dels Ports, ha rebut este dimarts al matí el Premi del Patrimoni Europeu 2021. Els atorga la Comissió Europea i Europa Nostra (institució europea amb més de 400 organitzacions actives en el camp del patrimoni cultural). El Mas de Burot (segle XIX) s'ha premiat en la categoria de conservació.

La restauració es va basar en tècniques tradicionals de bioconstrucció i en destaca l'arquitectura tradicional de les masies dels Ports. El projecte de restauració el va desenvolupar i finançar l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan. Durant l'obra es fan fer demostracions pràctiques de les tècniques tradicionals i ara s'hi fan visites guiades.

El 2015 el Parc Natural dels Ports va presentar un inventari i estudi sobre l'arquitectura tradicional de les construccions del massís. Se'n va publicar un manual de bones pràctiques per liderar intervencions de patrimoni arquitectònic rural i es va seleccionar el Mas de Burot per restaurar-lo i convertir-lo en un actiu de turisme sostenible, atractiu per a turistes i professionals del patrimoni cultural i l'arquitectura.

El mas és originari de finals del segle XIX i propietat de l'Ajuntament d'Horta. És una edificació sòlida i austera, feta amb pedra, fusta i canyís, amb un cos principal rectangular –de planta baixa i pis–, diverses ampliacions fetes més tard i un tancat exterior adossat al mas de pedra en sec, destinat a ús ramader. L'espai més important del mas és la cuina-menjador amb un forn revestit de pedra, situat a la planta baixa, al costat d'un pessebre i un corral. Al primer pis es distribueixen tres habitacions i estances annexes. La superfície construïda és de 270 metres quadrats.

El Mas de Burot estava habitat des de l'any 1880 quan, Vicent Roig Barberà, àlies el Negre, va rebre en herència del seu pare, una part de la finca de la vall de Blanco, i el va construir. La casa és citada el 1897 en un document municipal. Un dels seus últims habitants, Vicent Lleonart, va col·laborar activament en el projecte de recuperació de la qual havia estat casa seva fins a l'any 1963, quan els pastors van ser expulsats dels Ports per l'administració. La casa també serveix ara per explicar com era la vida rural en aquestes zones de muntanya.

El projecte ha rebut el Premi de Patrimoni Europeu 2021, "màxim honor d'Europa en l'àmbit del patrimoni", en la categoria de conservació. S'han premiat 24 projectes de 18 països, 5 a l'estat espanyol. També en la categoria de conservació s'ha premiat la Torre de les Aigües del Besòs en Barcelona. També s'han atorgat premis a l'ART-RISK - Intel·ligència Artificial Aplicada a la Conservació Preventiva d'edificis patrimonials; la Cal Artesanal de Morón; els Centres de Patrimoni Heritage Hubs; i la conservació de tres refugis antiaeris en València.