El Museu de la Mar de l'Ebre acull un treball fotogràfic de ficció sobre un explorador del segle XIX

La mostra "M. Ardan, gran viatger del segle XIX" ha passat pel Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid i el Museu Blau de Barcelona

L'exposició temporal mostrarà fotografies, documents i altres materials de l'explorador Monsieur Ardan.
L'exposició temporal mostrarà fotografies, documents i altres materials de l'explorador Monsieur Ardan. | Cedida
Aguaita.cat
24 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:25h
Un projecte fotogràfic de ficció que s'alimenta de fonts literàries com les de Gustave Flaubert, Edgar Allan Poe o Jules Verne arriba al Museu de la Mar de l'Ebre en forma d'exposició temporal. El projecte "M. Ardan, gran viatger del segle XIX" de Xavi Mulet fa un repàs detallat de la història de la fotografia, dels costums i els viatges entre 1851 i 1914. La mostra arriba a la Ràpita després de passar pels museus de ciències més importants de l'estat, com el Museu Blau de Barcelona, el Museo Nacional de Ciencias de Madrid o la Casa de las Ciencias de Logronyo.

L'exposició mostra part del llegat que va deixar Monsieur Ardan, pseudònim que utilitzava un desconegut explorador de la segona meitat del segle XIX que va destacar també com a escriptor, dibuixant, poeta, botànic i amant de la fotografia. En la mostra, que s'inaugurarà el 4 de juny fins a l'1 d'agost, Mulet exhibeix i recrea una mostra d'alguns dels objectes, documents i fotografies recuperats després de l'incendi de la casa-museu de M. Ardan, Château d'Eau, a la Bretanya francesa. A la Ràpita es posarà el focus en els descobriments marítims de M. Ardan, com les restes de fauna de les profunditats marines, fotografies de vaixells i balenes o restes de l'illa volcànica d'Stromboli. Per a la seva elaboració, Mulet ha treballat durant els últims deu anys, recopilant materials i informació sobre aquest curiós personatge.

La invenció de M. Ardan es converteix un pretext per a tractar temes com la recuperació d'autors desconeguts, les col·leccions privades precursores dels primers museus, l'evolució de la tècnica fotogràfica i la revisió de la història. Per això, Mulet utilitza tècniques fotogràfiques vuitcentistes com el col·lodió humit, els ambrotips i els ferrotips, així com diversos materials de fotogrames, cianotípies, retrats en paper, material gràfic i peces reals provinents de les seves expedicions: objectes personals, eines, materials volcànics, fòssils i mostres vegetals. L'exposició gratuïta és una iniciativa del Museu de la Mar de l'Ebre i l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, amb el suport del Museu de les Terres de l'Ebre.